Fostul director de bancă, acuzat de implicarea într-o reţea de falsificatori de valută, a fost scos de sub urmărirea penală
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Oradea au decis scoaterea de sub urmărirea penală a lui Alexandru Franţ, fost director al unei sucursale bancare din Caransebeş, cercetat pentru două infracţiuni: constituire (aderare) la un grup infracţional şi fals de monedă. Verdictul a fost prevăzut de avocatul Cosmin Bolosin, cel care l-a reprezentat pe Franţ în faţa instanţei. „Singurele dovezi ale procurorilor erau legate de o convorbire telefonică. În urma confruntării declaraţiilor date de clientul meu şi celelalte persoane cercetate în dosar, procurorul a ajuns la concluzia că Franţ nu avea cunoştinţă de introducerea de monedă falsă la banca pe care o conducea şi că, de fapt, clientul meu nu cunoştea decât o singură pesoană din grup. Trebuie, de asemenea, să remarc profesionalismul şi obiectivitatea de care a dat dovadă procurorul atunci când a emis soluţia corectă, bazată pe probe”, a precizat avocatul.
De altfel, soluţia era previzibilă, având în vedere că asupra învinuitului nu s-a luat măsura arestării preventive, prevăzută de articolul 145 Cod Procedură penală, singurele indicii de începere a urmăririi penale fiind comunicarea scrisă făcută şi percheziţia la domiciliul lui Franţ. „De altfel, am constatat că Alexandru Franţ este un tânăr sensibil, motiv pentru care i-am acordat un puternic suport moral, amintindu-i mereu că trebuie să creadă că este nevinovat. Singurul moment de rătăcire l-a avut în urmă cu aproximativ o lună, când a fost chemat de superiori la sediul sucursalei bancare pe care o conducea, sugerându-i-se că ar trebui să demisioneze din funcţie, lucru pe care clientul meu l-a şi făcut”, a mai precizat Bolosin.
Din păcate, eroarea în care a fost inclus nevinovat tânărul bancher i-a adus acestuia numai necazuri. Pe lângă neplăcerile create de anchetă (chiar dacă a fost cercetat în stare de libertate), pierderea locului de muncă, imaginea pătată absolut inutil doare, probabil, cel mai mult. Avocatul lui Franţ crede că singura explicaţie pentru care în acest dosar a fost folosit numele tânărului a fost acela de a da „greutate” speţei.
Pentru Alexandru Franţ, necazurile au început după ce, în data de 22 aprilie, în urma unui flagrant, procurorii DIICOT au descoperit asupra unor tineri din Moldova Nouă şi Timişoara suma de 35.000 de euro, în bancnote falsificate, despre care s-a spus că urma să fie pusă în circulaţie prin intermediul sucursalei bancare pe care o conducea Franţ. Toate celelalte persoane implicate în acest dosar sunt cercetate în stare de arest preventiv.
Carmen SENCO