În amintirea lui Constantin Andronache



De veghe în lanul iubirii

,,Hai să ne iubim până nu vine

Între noi o pasăre de plâns

Cât mai înfloreşte pomul alb din tine

Cât mai sunt pe lume doruri de ascuns”.

Poetul, prozatorul şi magistratul Constantin Andronache ar fi împlinit joi, 12 august, 55 de ani. Din nefericire, destinul a hotărât ca brusc, în luna martie, el să se prăbuşească în pragul nemuririi. În amintirea lui, la iniţiativa prof. Eleonora Bunea, la Casa de Cultură „George Suru”, Cenaclul literar „Sorin Titel” din municipiu a organizat o întâlnire a unora dintre cei mai apropiaţi şi dragi oameni ai lui Costi, aşa cum era cunoscut.

„În duminica de dinaintea Floriilor, după ce a ieşit de la biserică şi se îndrepta spre locuinţa bunului său prieten Horia Vasilescu, Costi s-a prăbuşit, brusc, la pământ. Dar poeziile lui ar trebui citite şi de tineri şi de bătrâni. Tocmai de aceea ne gândim să organizăm un concurs de poezie pentru copii «Constantin Andronache»”, a precizat, în deschiderea manifestării, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură.

La rândul lui, prozatorul şi magistratul Horia Vasilescu şi-a amintit că se vedeau aproape în fiecare zi de duminică. „Discutam despre de toate. De la reţete, la întâmplări cotidiene, dar şi teologie, pentru că trebuie să ştiţi că el era preocupat de moarte. Mai mult, am parcurs toate volumele lui în manuscris şi consider că, deşi era absolvent şi de teologie, poezia lui era laică, mireană. Avea, în schimb, un meşteşugit simţ al metaforei şi, pe lângă filonul liric, o aplecare spre umor”, a precizat Horia Vasilescu.

La rândul lui, scriitorul şi magistratul Mihail Rădulescu a citit asistenţei două poezii, creaţie proprie, „In memoriam Constantin Andronache”.3

Soţia poetului comemorat a precizat că se află în lucru şi un volum de proză scurtă, precum şi un volum bilingv, român-german, al poeziilor sale. Cel mai probabil, acestea vor fi lansate într-un cadru special: în preajma unor lucrări de artă fotografică ale fiului lui, prezentate pe simezele Galeriei de artă „Corneliu Baba” din Caransebeş.

Iubirea ca înviere

,,Dacă aş fi fost iarbă

Aş fi vrut să fii

Coasa binecuvântată

Să mă culci

Spre înviere”

Carmen SENCO