Statuia lui Elie Miron Cristea, primul Episcop de Caransebeş şi întâiul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a fost amplasată în Centrul civic al urbei de pe Timiş şi Sebeş, în faţa noii Catedrale Episcopale ce poartă hramul ,,Învierii Domnului”. Evenimentul s-a petrecut în prezenţa Episcopului Caransebeşului, Prea Sfinţitul Părinte Lucian, a primarului Marcel Vela, precum şi a altor oficialităţi, feţe bisericeşti şi enoriaşi.
Episcopul Elie Miron Cristea, în momentul instalării ca ierarh al Caransebeşului în anul 1910, la ,,Duminica Tomii”, a dorit ctitorirea unei impresionante catedrale în Caransebeş. Dorinţa avea să îi fie împlinită abia după 100 de ani, prin strădania mai multor ierarhi, preoţi şi credincioşi. Din acest motiv, s-a decis amplasarea statuii chiar aici. Monumentul în cauză este realizat din bronz şi are soclul de mamură, fiind opera sculptorului timişorean Aurel Gheorghe Ardelean.
Aurel Gheorghe Ardelean a mai afirmat, cu acest prilej, faptul că sculptura reprezentându-l pe Elie Miron Cristea este cea mai importantă din vasta sa carieră.
Duminica aceasta este programată festivitatea de târnosire a noii Catedrale Episcopale cu hramul ,,Învierii Domnului”, ce va fi oficiată de Patriarhul României, Prea Fericitul Părinte Daniel.
Prin activitatea sa de sprijinire a emancipării românilor din Austro-Ungaria, Elie Miron Cristea s-a impus încă din tinereţe atenţiei generale şi astfel a fost ales, în decembrie 1909, Episcop al Caransebeşului. A fost hirotonit arhiereu la 3 mai 1910, fiind instalat în scaun în data de 8 mai 1910. În această calitate, ierarhul a apărat şcolile confesionale româneşti din Banatul Montan de încercările guvernului de la Budapesta de a le desfiinţa. La sfârşitul Primului Război Mondial, Elie Miron Cristea a participat, ca Episcop al Caransebeşului, alături de Episcopul unit Iuliu Hossu, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, unde a dat citire actului Unirii Bisericilor Strămoşeşti. Odată înfăptuită Marea Unire din 1918, Episcopul Miron Cristea a făcut parte din delegaţia românilor din Transilvania care a prezentat Actul Unirii la Bucureşti. Ca recunoaştere a meritelor sale în procesul unificării, Elie Miron Cristea a fost ales de Marele Colegiu Electoral, la 31 decembrie 1919, să ocupe scaunul de Mitropolit primat al Bisericii din România întregită.
Liviu DINU