La sfârşitul săptămânii trecute, la Caransebeş s-a desfăşurat cea de a VII-a ediţie a ,,Sărbătorilor Cetăţii”, manifestare în cadrul căreia au avut loc o serie de acţiuni culturale, religioase şi de recreere. Străzile municipiului au fost invadate de trupe de păpuşi uriaşe, dansatori medievali, jongleuri şi animatori cu foc, având loc şi spectacole muzicale. În cadrul aceluiaşi eveniment s-au desfăşurat şi două manifestări culturale extrem de importante: vernisajul Salonului Internaţional de Caricatură şi Grafică Satirică, realizat cu implicarea cunoscutului artist născut la Caransebeş, Ştefan Popa Popa’s, şi vernisajul primei ediţii a Simpozionului de sculptură în marmură, cele 11 lucrări realizate cu acest prilej urmând să fie amplasate în cartierele oraşului. Duminică a avut loc slujba de târnosire a Catedralei episcopale ,,Învierea Domnului”, slujbă oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul României, şi de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Tot duminică a avut loc şi festivitatea de decernare, de către Consiliul Local, a titlului de ,,Cetăţean de onoare” al municipiului Caransebeş, Preafericitului Daniel. (C. Senco, L. Dinu)
Cea de-a VII-a ediţie a „Sărbătorilor Cetăţii” de la Caransebeş s-a încheiat. Cele trei zile ale manifestării au fost încărcate de evenimente culturale, religioase şi de recreere. Începutul manifestărilor a fost marcat de Parada participanţilor, invitaţi din Evul mediu-apropiat – trupe de păpuşi uriaşe, dansatori medievali, jongleuri şi animatori cu foc, precum şi un spectacol de muzică populară din Banat. În aceeaşi după-amiază a avut loc, la Galeria de Artă „Corneliu Baba”, vernisajul Salonului Internaţional de Caricatură şi Grafică Satirică, la care artişti consacraţi şi maestrul Popa Popa`s au realizat, gratuit, portrete participanţilor. „Era păcat ca la Caransebeş să nu organizăm o asemenea acţiune, în condiţiile în care, în ultimii 30 de ani, lucrările mele şi ale elevilor mei au fost expuse de nenumătate ori în ţară, dar şi în străinătate”, ne-a declarat caransebeşeanul Ştefan Popa Popa`s, socotit cel mai rapid caricaturist din lume. Cele 60 de lucrări expuse şi care aparţin unor artişti din tot atâtea ţări au fost prezentate de criticul de artă Pavel Şuşară. „Întâlnim aici caricatura nonfigurativă, denotativă, toate tipurile de caricatură minimalistă, dovadă că, în general, artiştii caricaturişti sunt nişte oameni extrem de inteligenţi”, a precizat Şuşară.
Dimineaţa zilei de sâmbătă a fost dedicată unui alt eveniment cultural: vernisajul primei ediţii a Simpozionului de sculptură în marmură. Cele 11 lucrări ale celor 10 artişti din Noua Zeelandă, Japonia, Egipt, Ungaria, Italia şi România au fost expuse temporar în centrul oraşului, după care sculpturile vor fi amplasate în cartierele oraşului. Investiţia de la bugetul local s-a ridicat la suma de 10.000 de euro, reprezentând onorariile artiştilor.
În cadrul acestei ediţii a simpozionului s-a petrecut un fapt inedit. Cheltuielile de transport ale sculptoriţei neo-zeelandeze Jeocelyne Pratt s-au ridicat la suma de 1.700 de euro. În condiţiile în care onorariul ei a fost de doar 1.000 de euro, s-a luat decizia ca aceste costuri cu deplasarea să fie acoperite de organizatori, lucru ce a determinat artista să ia decizia ca în contul onorariului ei să mai realizeze o lucrare. „Pentru mine, ca şi coordonator al simpozionului, a fost destul de greu să pot să fac în aşa fel încât să satisfac toate dorinţele colegilor mei, dar cred că realizările noastre spun totul. Munca a fost enormă, am învăţat multe, mă bucur că am dus totul la bun sfârşit şi sper ca această manifestare să continue, nu de alta, dar de-acum, şi prin aceste lucrări în marmură, Caransebeşul a fost trecut pe harta lumii”, ne-a declarat Eugen Petri, coordonatorul simpozionului.
Ziua de duminică a fost aşteptată de mii de credincioşi, preoţi şi ierarhi din eparhia Caransebeşului şi din Sfântul Sinod. A fost vorba de slujba de târnosire a Catedralei episcopale „Învierea Domnului”, slujbă ofociată de Preafericitul Daniel, Patriarhul României, şi un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Din soborul de ierarhi care l-au însoţit pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române au făcut parte Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Albei Iulia, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcei, Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Piatra de temelie a noii Catedrale episcopale din Caransebeş a fost aşezată la 27 octombrie 1996 de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeşului, lucrările fiind finalizate anul acesta. „Când am pus piatra de temelie am îmbrăcat veşmintele primului Episcop, Ioan Popasu, şi am spus: ,,Vreau să duc mai departe dorinţa înaintaşilor mei şi să ne ajute bunul Dumnezeu să o putem împlini”, a spus Înaltpreasfinţitul Laurenţiu. De altfel, prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o Catedrală episcopală a aparţinut Patriarhului Miron Cristea, care, în vremea păstoririi sale la Caransebeş (1910-1919) a vorbit de nenumărate ori de necesitatea ridicării unei noi catedrale.
La eveniment au participat mii de credincioşi din întreaga eparhie a Caransebeşului, fapt care a condus la crearea unor momente mai puţin plăcute. Din cauza căldurii şi a orelor petrecute în picioare, câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar când porţile catedralei s-au deschis pentru credincioşi, aceştia, nerăbdători, s-au îmbulzit, s-au îmbrâncit şi n-a lipsit mult până să se calce în picioare. Şirul de credincioşi dornici să se roage în noul lăcaş de cult a fost prezent în faţa catedralei până spre miezul nopţii.
Duminică după-amiaza, începând cu ora 18, a urmat festivitatea de decernare, de către Consiliul Local al municipiului Caransebeş, a titlului de „Cetăţean de onoare” al municipiului Caransebeş, Preafericitului Daniel. Ceremonialul oficial din Aula 1 Decembrie 1918 a fost deschis de către Fanfara din Caransebeş şi a fost îndeplinit de către primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, cel care, la slujba de sfinţire a Catedralei, primise din partea Întâistătorului Bisericii Ortodoxe Române, Diploma şi Medalia Ordinului „Sanctus Stephanus Magnus” al Patriarhiei Române. La ceremonie au participat oficialităţi locale şi judeţene, numeroşi invitaţi, fostul ministru de Finanţe Varujan Vosganian, care în această calitate a susţinut în decursul anilor ridicarea Catedralei episcopale din Caransebeş, Mitropolitul Ardealului, fostul Episcop de Caransebeş Laurenţiu Streza şi numeroşi alţi ierarhi. În cuvântul său, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, a precizat: „Sfinţirea primei biserici în Caransebeş cu destinaţie de Catedrală episcopală este un eveniment unic în Banat. Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Caransebeş este prima care are loc după mulţi ani. Ultimul patriarh care a poposit aici a fost Preafericitul Iustinian, în anul 1948, iar prezenţa Preafericirii Voastre la Caransebeş constituie dovada clară că Biserica e vie”.
„Pentru mine, dincolo de protocol, acest moment constituie un moment de regăsire, de revenire pe plaiurile natale. Gestul autorităţilor locale reprezintă reconfirmarea unei legături care exista. Titlul pe care mi l-aţi acordat astăzi are două semnificaţii: una de recunoaştere, iar cealaltă de speranţă în consolidarea unei legături trainice cu comunitatea”, a precizat în cuvântul său Preafericitul Daniel. De asemenea, la propunerea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Catedrala episcopală din Caransebeş va avea două hramuri. Pe lângă cel de „Înviere a Domnului”, îl va avea şi pe cel al „Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul”.
Evenimentele cuprinse în cadrul celei de-a VII-a ediţii a „Sărbătorilor Cetăţii” s-au încheiat duminică seara cu un concert susţinut de formaţiile „Senseless”, „Ultimul tren”, „Still born” şi Yazz Stereotype” din Ungaria. Cel mai aşteptat a fost spectacolul pe care, ca şi la cele trei întâlniri anterioare la Caransebeş, l-au asigurat băieţii trupei „Voltaj”, cei care au reuşit şi de această dată să cucerească miile de tineri prezenţi. Solistul formaţiei „Voltaj”, Călin Goia, impresionat fiind de public, a coborât de pe scena de spectacole şi a cântat un refren chiar în mijlocul caransebeşenilor.
Ca de fiecare dată, ,,Sărbătorile Cetăţii” s-au încheiat cu un foc de artificii.
Carmen SENCO
Liviu DINU