Pelerinaj la Crucea de pe Muntele Mic


La praznicul Înălţării Sfintei Cruci, a avut loc, şi anul acesta, tradiţionalul pelerinaj la Crucea amplasată pe Muntele Mic. Acesta a fost iniţiat în 2006, de către PSS Lucian, Episcopul Caransebeşului, în primul său an de arhipăstorire, şi de atunci, în fiecare an, sute de credincioşi se deplasează în procesiune de la schitul ce străjuieşte muntele până la cota 1.600 m, unde se săvârşeşte Liturghia arhierească. (C. Senco)

Şi în acest an s-a organizat Pelerinajul tradiţional la Crucea de pe Muntele Mic, la praznicul Înălţării Sfintei Cruci. La acest eveniment au participat trei Ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim al Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al românilor ortodocşi din Ungaria. Pelerinajul a fost iniţiat în anul 2006, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, în primul an de arhipăstorire la Caransebeş, şi de atunci, în fiecare an, sute de credincioşi se deplasează în procesiune de la schitul ce străjuieşte muntele până la cota 1.600 m, unde se săvârşeşte Liturghia arhierească.

Crucea metalică de pe Muntele Mic este de mari dimensiuni, fiind unul dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii Cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea Cruce din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de inițiativă la data de 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit la modul concret modalități și răspunderi pentru refacerea Crucii-Monument. La data de 14 septembrie 2004 a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului și a PS Laurențiu Streza, Episcopul Caransebeșului.

Şi de această dată, mulţi preoţi şi credincioşi din Episcopie au luat parte la eveniment, împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, care a vorbit despre dimensiunea Crucii în viaţa credincioşilor.

În încheiere, toţi credincioşii prezenţi au primit câte un exemplar din ziarul Lumina, ediţia de Transilvania şi Banat, precum şi merinde în semn de binecuvântare din partea Schitului de pe Muntele Mic. (C. Senco)