Pe urmele ,,Doinei Banatului” şi ale slujitorilor ei


Doi mari dansatori, doi maeştri coregrafi – soţii Nicolae şi Brânduşa Stănescu

Am avut privilegiul de a-i cunoaşte, personal, la Caransebeş, în perioada de început al anului 1963, pe Lăiţă (aşa-i zic prietenii şi cei apropiaţi), şi în anul 1968 pe Duşa, şi pot să spun că ei se numără printre marii dansatori de muzică populară pe care i-a dat Banatul nostru până acum. Acest calificativ nu vine numai din partea mea, ci şi a unor oameni de specialitate, de ieri şi de azi. În cele ce urmează, vom vorbi despre această familie de artişti.

Nicolae Stănescu (Lăiţă) s-a născut în 17 septembrie 1946, în satul Ciuta, comuna Obreja. Clasele primare le face în satul natal, gimnaziul în Caransebeş, urmând Liceul de Filologie şi Şcoala Populară de Artă, specialitatea Dans Popular, calitate Coregraf, la Timişoara. De mic copil a îndrăgit muzica populară şi îndeosebi dansul, făcând parte din formaţiile şcolare. Mândri erau părinţii de el, mai ales tatăl lui (care mi-a fost coleg de serviciu la CLF Caransebeş) povestindu-mi cu mare bucurie succesul lui Lăiţă.

La vârsta de 17 ani, mai exact în anul 1963, prin concurs, devine dansator profesionist la Ansamblul ,,Doina Banatului” (,,Lazăr Cernescu”) din Caransebeş. Aici descoperă taina jocului bănăţean şi a celui din alte zone, avându-i coregrafi pe maeştrii Ionel Marcu, Paul Grădinaru şi Miroslav Tatarici. Din martie 1967 până în iulie 1968 îşi satisface stagiul militar în cadrul renumitului Ansamblu profesionist ,,Ciocârlia” din Bucureşti, făcând parte din colectivul de artişti civili. Aici îi întâlneşte pe marii maeştri-coregrafi Popescu-Judeţ, Gavrilă Ciobanu, Ion Ilie şi Marin Alecu.

După satisfacerea stagiului militar se reîntoarce la ,,Doina Banatului” până în anul 1970, când acest mare ansamblu se desfiinţează, iar o parte dintre artiştii de aici se transferă la Timişoara, unde se înfiinţează Ansamblul ,,Banatul”. Gugulanii din Caransebeş, împreună cu cei de la Ansamblul Sârbesc (care de asemenea se desfiinţează), vor fi membri ai Ansamblului ,,Banatul”. Aici îşi continuă activitatea de dansator profesionist, în funcţia de solist balet I, până în data de 17 septembrie 1991, când se pensionează. Tot în anul 1970 se căsătoreşte cu colega lui de ansamblu, Brânduşa Simeria. Din anul 1975 până în prezent, Lăiţă şi-a folosit priceperea în domeniul coregrafic, îndrumând şi instruind formaţii de dansuri şi ansambluri folclorice de la Colegiul Bănăţean, Liceul Electromotor, Institutului de Medicină – toate din Timişoara. Între anii 1992-1994 a condus activitatea Compartimentului coregrafic la Ansamblul profesionist ,,Banatul”, câştigând la ediţia a II-a, în anul 1994, locul II, la instituţiile profesioniste. A montat suite de dansuri bănăţene la Ansamblul Folcloric Studenţesc ,,Românaşul” din Cluj-Napoca, la Ansamblul Profesionist ,,Mureşul” din Târgu Mureş (1987), Ansamblul ,,Het Folkloristich Dans Theater Amsterdam” – Olanda (1995), Ansamblurile din Vârşeţ şi Seleuş din Serbia (2004-2005). Lăiţă a participat la foarte multe stagii pe teme de folclor, putând aminti aici pe cele de la Pomporovo Bulgaria-Balkan Folklore Seminare (1997, 1998, 2002), Koprivshtitsa Bulgaria – Balkan Folklore Seminar (2000, 2001), Montreal – Canada (2004), Băile Herculane – Seminar de Folclor (2006, 2007, 2008) şi Timişoara – Seminar Coregrafic (2006-2007). Darul dat de Dumnezeu l-a purtat pe Lăiţă şi în turnee artistice în străinătate, prin Franţa, Italia, Spania, Germania, Elveţia, Olanda, Austria, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Rusia, China, Mongolia, Coreea de Nord, Cuba, Canada sau S.U.A.

În prezent, Lăiţă îşi desfăşoară activitatea la Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, ca şi colaborator artistic, fiind şi coregraf la Ansamblul de tineret ,,Timişul”, şi făcând parte din conducerea artistică a acestuia, alături de maestrul Toma Frenţescu.

Brânduşa Stănescu (Duşa) s-a născut în comuna Glimboca, în data de 28 noiembrie 1951. Şcoala generală o termină în comuna natală, iar Liceul de Filologie-Istorie şi Şcoala populară de Artă, secţia Coregrafie, la Timişoara. La aceeaşi vârstă, 17 ani, ca şi soţului ei Lăiţă, în 1968, devine dansatoare profesionistă la Ansamblul ,,Doina Banatului” din Caransebeş, avându-i ca îndrumători pe maeştrii coregrafi Paul Grădinaru şi Miroslav Tatarici. Din anul 1970 îşi continuă activitatea de dansatoare profesionistă la Ansamblul ,,Banatul” din Timişoara, pe funcţia de solist balet I, sub conducerea maeştrilor coregrafi Miroslav Tatarici, Ciprian Cipu şi Emilian Dumitru. Din anul 1990 face parte din minunatul colectiv al Ansamblului Folcloric ,,Timişul”, sub conducerea maestrului coregraf prof. Toma Frenţescu, ,,Gugulan” de-al nostru, din Borlova. În anul 1991, Duşa se pensionează şi-şi continuă activitatea artistică atât ca dansatoare, cât şi coregraf, alături de soţul ei Lăiţă. În cei peste 28 de ani de activitate artistică profesionistă la Lăiţă, şi 23 de ani la Duşa, ei au participat la Festivalul Naţional de Folclor al Instituţiilor Profesioniste din România, la Secţiunea Dansuri Solistice, obţinând la trei ediţii premiul I (1983-1989).

Amândoi descind din bogata zonă folclorică a Văii Bistrei, creaţia tradiţională de aici având o influenţă determinantă asupra formării lor ca interpreţi de marcă ai jocului popular autentic. Această familie va fi nemuritoare în arta dansului popular autentic, deoarece activitatea mamei şi a tatălui este dusă mai departe de fiul lor Manuel, absolvent al Facultăţii de Jurnalistică, de nora lor Daniela – ingineră, absolventă a Politehnicii din Timişoara, ambii dansatori la Ansamblul de amatori ,,Timişul”. Lăiţă şi Duşa au transmis această dragoste de folclor şi nepotului Raul Nicolae Stănescu, care este dansator la Ansamblul de copii de la ,,Timişul”. Felicitări pentru familia Stănescu şi pentru toţii ,,Gugulanii” care ţin făclia mereu aprinsă a dansului şi portului adevărat în Banatul de Şes! (Va urma)