La Mulţi Ani, România!


Festivităţile prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României au debutat la Caransebeş la ora 15, în Parcul General Ioan Dragalina, cu un Te Deum oficiat de un sobor de preoţi în fruntea căruia s-a aflat P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului. Slujba religioasă a fost urmată de alocuţiunea lt.-col. ing. Adrian Drăghici, comandantul Garnizoanei Caransebeş, care a vorbit asistenţei despre semnificaţia acestei zile speciale pentru români, despre actul istoric de la 1 Decembrie 1918 şi despre contribuţia Armatei Române la înfăptuirea visului de veacuri al poporului. La rândul lui, primarul Ion Marcel Vela a făcut apel la unitatea românilor, atât de necesară la sfârşitul primului deceniu al secolului XXI.

Participant la manifestări, poetul Mircea Dinescu a precizat că a ales Caransebeşul ca primul oraş în care îşi lansează volumul, CD-ul şi vinul îmbuteliat în sticle personalizate, pentru că aici are câţiva prieteni apropiaţi, iar oraşul este unul românesc. ,,Ziua de 1 Decembrie nu trebuie să fie doar una oficială, ci şi un prilej de bucurie”, a mai spus poetul.

Un grup de copii de la Grădiniţa P.P. Nr. 4 a prezentat un scurt program artistic. Momentul a fost urmat de depunerea de coroane. Astfel, au adus un omagiu Armatei şi înfăptuitorilor Marii Uniri, Episcopia Caransebeşului, Primăria municipiului, Garnizoana, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare şi în Rezervă, Sindicatul cadrelor militare disponibilizate, Asociaţia veteranilor şi văduvelor de război, Asociaţia revoluţionarilor, Poliţia Caransebeş, Detaşamentul de pompieri, Detaşamentul de jandarmi, Poliţia comunitară, Serviciul public de administrare a domeniului public şi privat, Spitalul de urgenţă, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai unităţilor de învăţământ.

A urmat defilarea Gărzii de onoare şi masa tradiţională în această zi specială, îmbunătăţită în acest an cu câte un pahar de vin din podgoriile de la Cetate, oferit de Mircea Dinescu.

Participanţii au avut apoi de ales. Pe scena amplasată în preajma parcului a avut loc un spectacol de muzică populară susţinut de Orchestra ,,Doina Banatului” şi invitaţii săi, în timp ce, la Galeria de Artă ,,Corneliu Baba”, a avut loc lansarea volumului şi CD-ului ,,Femei din secolul trecut” şi au fost prezentate cele patru soiuri de vin îmbuteliat în sticle a căror etichetă a fost înlocuită de versuri semnate Mircea Dinescu, moment asupra căruia vom reveni în ediţia viitoare a ziarului.

Sărbătoarea Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu retragerea cu torţe.

Sonia BERGER