Centru de Informare şi Documentare la Liceul Pedagogic


La sfârşitul săptămânii trecute, la Liceul ,,C.D. Loga” din Caransebeş a fost inaugurat un Centru de Informare şi Documentare pentru Educaţia Incluzivă. Noul Centru este dotat cu cărţi semnificative pentru educaţia incluzivă, programe adaptate, planuri de intervenţie personalizate şi modele de fişe de lucru şi de evaluare. În cursul acestei luni, sunt inaugurate opt astfel de Centre în toate localităţile urbane ale judeţului. (C. Senco, L. Dinu)

Vineri, 10 decembrie, la ora 14, la Liceul Pedagogic „C.D. Loga” din Caransebeş a avut loc deschiderea unui Centru de Informare şi Documentare pentru Educaţia Incluzivă (C.I.D.E.I.), acţiune care se înscrie între activităţile cuprinse în cadrul Proiectului Comenius Regio „Reţeaua regională pentru educaţie incluzivă”.

Acţiunea face parte dintr-un şir de manifestări judeţene pentru crearea unei reţele C.I.D.E.I. Alături de echipa organizatoare a activităţii la nivelul şcolii, din care fac parte prof. dr. Nicolae Grindeanu – coordonator, prof. Lidia Todor, responsabil C.I.D.E.I., prof. Gabriela Pfeifer – consilier educativ, prof. Dorina Panga, au mai participat inspectorul şcolar ISJ Caraş-Severin pentru proiecte şi programe, prof. Aurora Korka, directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, partener al ISJ în acest proiect, prof. Gherghina Boici, metodist al Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, prof. Simona Lance, lector dr. Sorin-Vlad Predescu, reprezentant al Catedrei de psihopedagogie a Universităţii de Vest Timişoara, care colaborează în permanenţă cu Liceul Pedagogic „C.D. Loga”. Asistenţa a fost compusă din directori ai unităţilor de învăţământ din localitate şi din zonele limitrofe Caransebeşului.

În acest sens, în perioada 7-20 decembrie, sunt inaugurate, în cadul unor instituţii de învăţământ din toate localităţile urbane ale judeţului, un număr de opt astfel de Centre de Informare şi Documentare privind Educaţia Incluzivă.

Noul CIDEI este dotat cu cărţi semnificative pentru educaţia incluzivă, programe adaptate, planuri de intervenţie personalizate şi modele de fişe de lucru şi de evaluare. Se apreciază că deschiderea acestui Punct de informare este o necesitate în contextul învăţământului actual. Proiectul s-a născut din necesitatea de a dezvolta o reţea organizată care să coordoneze, să dezvolte şi să implementeze în două regiuni din Portugalia şi România (Figueiró dos Vinhos şi judeţul Caraş-Severin) activităţi ce promovează accesul la educaţie al tuturor copiilor. Proiectul, care se derulează în perioada 1 septembrie 2009 – 30 august 2011, este finanţat de Comunitatea Europeană, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

În cadrul proiectului s-au realizat întâlniri, în Portugalia şi România, pentru perfectarea acestui schimb de experienţă.

Carmen SENCO

Liviu DINU