Listele electorale, scuturate de primari
Reprezentanţii administraţiilor locale din cele 77 de localităţi din Caraş-Severin – primari, viceprimari şi secretari – au avut recent o şedinţă de instruire privind actualizarea listelor electorale permanente. Fiecare primar are sarcina ca, până în 24 august, să finalizeze tabelele şi să le transmită către autorităţile judeţene. După ce le va centraliza, Instituţia Prefectului Caraş-Severin va trimite aceste liste Casei Judeţene de Pensii Publice şi Casei de Asigurări de Sănătate, pentru a fi comparate cu bazele de date ale acestora, apoi, până cel mai târziu în 27 august, le va raporta la Ministerul Administraţiei şi Internelor. (S. Berger)
Recent, în Sala de şedinţe a Palatului Administrativ din Reşiţa a avut loc o şedinţă de instruire a primarilor, viceprimarilor şi secretarilor din toate cele 77 de localităţi, respectiv opt oraşe şi 69 de comune, ale judeţului Caraş-Severin, cu privire la actualizarea listelor electorale permanente. Pe lângă prefectul Silviu Hurduzeu, subprefectul Ioan Anton Paulescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, la întâlnire au mai participat şi şefii structurilor deconcentrate de la nivelul judeţului Caraş-Severin. Reuniunea a avut drept scop aducerea la cunoştinţa reprezentanţilor administraţiilor locale a faptului că Guvernul a avizat constituirea de Comisii locale şi judeţene, care să verifice listele electorale permanente actualizate, şi care vor fi coordonate de o Comisie naţională, stabilită prin Ordin comun al miniştrilor Administraţiei şi Internelor, precum şi al secretarului general al Guvernului, dar şi pentru a-i pune pe aceştia la curent cu modalitatea de completare a tabelelor pentru actualizarea respectivelor liste.
Procedura a fost stabilită printr-un Memorandum avizat în şedinţa Executivului şi stabileşte măsurile necesare pentru actualizarea listelor permanente şi trimiterea către Curtea Constituţională a numărului persoanelor înscrise pe aceste liste. Tabelul care trebuie completat de autorităţile locale cuprinde nouă categorii de persoane, al căror număr luat în considerare la Referendumul din 29 iulie este posibil să nu corespundă cu realitatea momentului actual.
„Din recensământul încheiat la începutul lunii noiembrie anul trecut, reiese că în judeţul Caraş-Severin sunt aproximativ 283.000 de locuitori. Din estimările statistice, pentru că vorbim de estimări, ar trebui să fie undeva la 218.000 pe listele de vot. La nivel naţional, dacă ar fi 18.200.000 de votanţi, pe un elementar principiu de calcul statistic, ar trebui să fie 22.600.000 de locuitori în România. Vreau să vă spun că nici pe vremea lui Ceauşescu nu au fost atâţia. Trebuie să clarificăm odată acest subiect… Au fost făcute tot felul de calcule, că am fi sub 20 de milioane, că nu e bine, că va scădea numărul de consilieri judeţeni şi locali, de deputaţi, de europarlamentari… Nu mai merge! Haideţi să încercăm să stabilim, totuşi, măcar numărul celor aflaţi pe listele electrorale permanente!”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde.
Fiecare primar are sarcina ca, până în 24 august, să finalizeze tabelele şi să le transmită către autorităţile judeţene, urmând ca aceste date să ajungă într-un final la Curtea Constituţională.
Interpelat în acest subiect, prefectul Silviu Hurduzeu a declarat: „E vorba despre cazurile de care s-a tot vorbit în această perioadă, respectiv persoanele decedate care figurează pe listele electorale permanente, persoane cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cele care nu mai au drept de vot, sunt nouă astfel de cazuri. Conform Memorandumului avizat de Guvern, Primăriile au obligaţia să întocmească tabele pentru cele nouă cazuri, să le trimită la Prefectură, semnate de primar, secretar şi şeful de la Evidenţa populaţiei, acestea vor fi centralizate la nivelul instituţiei noastre şi vor fi transmise mai departe, la Ministerul de resort, de asemenea semnate de prefect, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi de şeful compartimentului Evidenţa populaţiei”.
„Sunt şi persoane fără acte de identitate şi poate, cu această ocazie, vom reuşi să aducem evidenţa la o cifră mai apropiată de realitate şi să ştim câtă populaţie avem în judeţ şi în ţară. În Caraş-Severin, sunt persoane plecate în străinătate, care nu şi-au mai făcut alt act de identitate, nereglându-şi statutul civil faţă de Statul Român. Ele nu au declarat nici că au domiciliul în străinătate, nici nu au renunţat la cetăţenia română, dobândind o altă cetăţenie, pentru că România recunoaşte dubla cetăţenie, şi, pe linie de Evidenţă a persoanelor, au rămas şi bazele de date, sau, chiar dacă au act de identitate expirat, şi, din păcate, după legislaţia actuală, ei trebuie să apară în listele electorale”, a spus Corina Vârvoni, director executiv al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Caraş-Severin.
După ce va centraliza datele la nivel judeţean, Instituţia Prefectului Caraş-Severin va transmite listele Casei Judeţene de Pensii Publice şi Casei de Asigurări de Sănătate, pentru a fi comparate cu bazele de date ale acestora, după care le va raporta la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Termenul-limită pentru această operaţiune este 27 august.
Sonia BERGER