Ultima săptămână a lunii octombrie a fost marcată în Parohia Teregova de o serie de evenimente prilejuite, pe de o parte, de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, hramul bisericii din localitate, iar pe de altă parte de întâlnirea tinerilor din Cercul pastoral-misionar Valea Timişului. În fiecare an, sărbătoarea ocrotitorului comunităţii teregovene, denumită de popor şi Sâmedrul, se manifestă din plin, după datină, printr-o pregătire materială, destinată hranei pentru trup, dar şi printr-o pregătire duhovnicească, pentru a dobândi hrana cea pentru suflet.
În spiritul credinţei, cu dorinţa de a întâmpina hramul cu inimi cucernice, în ajunul celebrării Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, după rânduiala slujbei Vecerniei, săvârşită de preoţii Simion Bica şi Ioan Smultea, dimpreună cu diaconul Gabriel-Mihail Bica, prin glasurile unui grup numeros de elevi de la Liceul Tehnologic, al cărui protector este tot sfântul prăznuit, au fost înălţate spre cer, cu evlavie şi dragoste, cântări de laudă şi de rugăciune. Astfel, dând citire Acatistului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, tinerii au învăţat într-un mod minunat cum să-L cunoască pe Dumnezeu şi au luat aminte la o lecţie adevărată de viaţă.
La finalul săptămânii, sâmbătă, 29 octombrie, Parohia Teregova a găzduit şi o întâlnire a tinerilor din cele 28 de parohii care fac parte din Cercul pastoral-misionar Valea Timişului. Organizată sub egida Episcopiei Caransebeşului, activitatea se înscrie în seria acţiunilor naţionale dedicate Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Întâlnirea de la Teregova a debutat cu slujba de mulţumire lui Dumnezeu, oficiată în biserica parohială, urmată apoi de o vizită la muzeul local etno-istoric „Ad Pannonios”. Sesiunile de lucru s-au desfăşurat în incinta Căminului cultural – sala de festivităţi, şi au avut ca temă-impuls „Tinerii şi Biserica, factori care influenţează formarea religios-morală a tinerilor”.
Un rol deosebit de activ l-au avut reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români din Banatul de Munte, în frunte cu preşedinta acesteia, eleva Anita Radics. Pornind de la mărturisirea salutară „Hristos în mijlocul nostru!” – „A fost! Şi va fi!”, aceştia au lansat, cu prilejul întâlnirii, chemarea către colegii lor de generaţie de pe Valea Timişului, pentru ca împreună, prin voluntariat, campanii caritabile, dar şi propovăduirea dreptei credinţe, să construiască o societate mai bună.
Alături de tineri au fost prezenţi la această activitate de educaţie non-formală delegaţia Centrului eparhial, profesori, psihologi, precum şi voluntari din Reşiţa şi Caransebeş.
Prof. Gabriela-Violeta BICA
Liceul Tehnologic Sf. Dimitrie Teregova