În cursul dimineţii de vineri, 15 mai, primarul Felix Borcean a susţinut o conferinţă de presă împreună cu fostul – şi de acum actualul – manager al Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, Adrian Cican, în cadrul căreia au vorbit despre revenirea acestuia la conducerea unităţii medicale, funcţie din care a fost demis în data de 29 aprilie, prin Ordinul ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Aşa cum am informat recent, joi, 14 mai, având în vedere ieşirea din Starea de urgenţă începând din data de 15 mai, precum şi ultimele modificări legislative din Parlament, primarul Felix Borcean a emis o Dispoziţie prin care, de vineri, îl numea în funcţia de manager al spitalului tot pe Adrian Cican, care îl înlocuia pe dr. Călin Grozăvescu la conducerea unităţii medicale.
Peste noapte, însă, s-a ivit o problemă, deoarece cu doar o seară înainte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 394/14.V.2020, a fost publicată o Ordonanţă de Guvern care, la art. 21, spune că „Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi”.
Cum ar veni, Dispoziţia semnată de Felix Borcean şi Ordonanţa de Guvern se bat cap în cap. Referitor la acest aspect, edilul municipiului a declarat că, după cum evoluează lucrurile, cel puţin la prima vedere, acest interimat s-ar putea să fie cel mai scurt din istoria spitalului, cu toate că nu exclude perspectiva unei menţineri, totuşi, la conducerea unităţii medicale, pe o perioadă mai îndelungată, aşa cum spune în Dispoziţia emisă în 14 mai (o durată de 6 luni – n.r.), care se aplică din data de 15 mai.
„Starea de urgenţă a încetat, suntem în Stare de alertă, şi dacă Ministerul Sănătăţii şi-a arogat această prerogativă de a menţine controlul managerial asupra spitalelor din România, există şi posibilitatea de a fi numit din nou un alt manager sau acelaşi manager care a fost până în prezent la conducerea spitalului caransebeşean. Din punctul meu de vedere, este o mare prostie, o joacă de-a spitalul, o joacă de-a care pe care, în condiţiile în care lucrurile mergeau într-o direcţie zic eu, şi nu numai eu, foarte bună, deşi mi se pare că toată această joacă e una de natură politică, să plantăm oamenii noştri acum, când putem, şi să deţinem controlul total asupra tuturor instituţiilor pe care le putem controla. Aşa cum spuneam, din punctul meu de vedere este o greşeală, o tâmpenie, ca să fiu şi mai acid, şi mă refer doar la Caransebeş, fiindcă nu cunosc activitatea altor manageri, din alte unităţi spitaliceşti, nu este problema mea, eu ţin la acest spital, cum ţin şi la oraşul Caransebeş, şi repet, mi se pare o stupizenie să faci astfel de schimbări, în plină criză, mai ales că am traversat o perioadă foarte dificilă şi, cred eu, am traversat-o mai mult decât onorabil”, a spus Felix Borcean.
La rândul său, Adrian Cican a declarat că prin emiterea acestei Ordonanţe de Guvern se creează un conflict între legi. „Luni, în momentul în care va fi publicată, în Monitorul Oficial al României, Starea de alertă, ea va intra în coliziune directă cu această Ordonanţă de Urgenţă cu caracter de lege, care la articolul 21 prevede preluarea în totalitate a spitalelor. Dacă în Starea de urgenţă erau preluate doar anumite spitale în coordonare, de această dată toate spitalele din România sunt preluate de Ministerul Sănătăţii, ceea ce înseamnă două aspecte grave de încălcare a Constituţiei. Nu ţin cont de motivarea Curţii Constituţionale Nr. 152, publicată în Monitorul Oficial miercuri (13 mai – n.r.), şi, mai mult decât atât, bulversează întreg sistemul sanitar şi stabilitatea. Mă refer acum la situaţia mea, pentru că era extrem de logic ca ieri dl primar să emită o dispoziţie cu efect din data de 15 mai, ora 0, pentru că un ordonator principal de credite care are în subordine un spital nu-şi putea permite ca acesta să rămână fără conducere, şi atunci sigur că s-a emis această Dispoziţie. În schimb, acum suntem într-o situaţie penibilă, ca să nu spun altfel, în care aştept să văd dacă ministrul Sănătăţii, dacă va emite un Ordin – şi nu este nicio ameninţare, ci este o realitate – vizavi de persoana mea, face un abuz în serviciu, pentru că emiterea unui Ordin al ministrului Sănătăţii de revocare a mea, cu acelaşi caracter, după ce a emis Ordinul 541 în data de 29 aprilie, conform legii este abuz în serviciu, şi asta îl pune într-o situaţie penibilă, pentru că, în data de 20 mai, la Curtea de Apel Craiova este în desfăşurare un proces exact pe această temă”, a declarat Adrian Cican.
Managerul numit prin Dispoziţia primarului la cârma spitalului a mai adăugat că, dacă acest lucru totuşi se va întâmpla, va respecta întru totul legea.
„Dacă noi am lucrat într-o anumită linie, eu şi managerul Cican, sau cu oricare alt manager pe care eu l-am numit, tu vii şi schimbi acum managementul şi ai pretenţia ca primarul să conlucreze la fel de bine, dar să urmeze alte linii. Adică tu impui linia, şi eu dau banii. Nu! Este o tâmpenie, şi n-o să accept să cheltuim în continuare bani din bugetul local pe nişte lucruri care contravin direcţiei pe care noi am acceptat-o împreună, iar acum anumite lucruri care n-au convenit se schimbă, iar eu, în continuare, trebuie să susţin aceste trasee impuse de cei care sunt în spatele acestei afaceri. Eu o să susţin în continuare spitalul, însă doar pe acele direcţii pe care le-am convenit şi pe care le-am agreat împreună cu Consiliul local, susţinuţi, bineînţeles, de comunitatea din Caransebeş. N-o să fac jocul doctorului Borcean sau ceea ce îşi doresc ei să înfăptuiască, sau să acopere, sau să întreprindă în această perioadă scurtă, zic eu, pentru că n-o să dureze foarte mult. Cican va reveni oricum. Va fi partea a treia, a patra, cine ştie… Dar, atâta vreme cât sunt eu primar şi voi avea posibilitatea să numesc un manager, tot domnul din stânga mea va fi manager”, a mai spus Felix Borcean.
Sonia BERGER