Aşa cum a promis încă de la preluarea mandatului de manager al Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Adrian Dumbravă a făcut joi, 28 octombrie, în şedinţa Consiliului local, prezentarea lunară a situaţiei în care se găseşte unitatea medicală pe care o conduce.
„În momentul de faţă, avem o medie de 100-110 pacienţi bolnavi de Covid, cu un total de pacienţi, adică şi cei non-Covid, de aproximativ 150. Ca să vă dau un exemplu, ieri (miercuri, 27 octombrie – n.r.) am înregistrat cea mai neagră zi a spitalului, zece decese, astăzi am avut şapte… Cred că şi la şedinţele de Consiliu local ar trebui limitat accesul, iar ele să fie scurtate şi făcute cât mai punctual. Situaţia nu e cea mai bună, pandemia continuă, şi, din păcate, se pierd vieţi. Ca să dau un exemplu, consumul de oxigen în ultimele luni a crescut de şase ori faţă de perioada de la începutul pandemiei. Este o situaţie foarte gravă”, a spus managerul spitalului.
Trecând la „partea mai optimistă”, cum singur a catalogat-o, Adrian Dumbravă le-a mulţumit consilierilor pentru sprijinul financiar pe care aceştia l-au acordat spitalului, deblocând astfel situaţia economică a unităţii medicale.
El a mai declarat că s-au terminat lucrările la terasa spitalului, la acoperiş mai exact, garanţia pentru acestea fiind de zece ani. De asemenea, prin Programul POIM, derulat în parteneriat cu administraţia locală, s-au primit o parte din banii care s-au cheltuit pentru materialele sanitare de la începutul pandemiei, în sumă de aproximativ 500.000 de lei, iar Primăria a primit 250.000 de lei, fonduri care au intrat deja în conturile unităţii medicale şi care urmează să fie folosiţi pentru modernizarea Secţiei Neonatologie.
„De asemenea, vreau să mai spun că lucrările de la ATI, instalaţia electrică şi amenajarea unei părţi a acestei secţii, cu montarea unor aparate care să asigure oxigenul necesar pacienţilor, dar şi evacuarea surplusului de oxigen, lucrări, aşadar, contractate de Primărie, vor începe în data de 8 noiembrie, cu termen de executare de 30 sau 45 de zile, deci lucrurile se mişcă la spital. În plus, s-au început defrişările în partea din spate, unde se pregăteşte terenul pentru spitalul modular. De asemenea, spitalul a încheiat un protocol foarte important în ceea ce priveşte diagnosticarea pacienţilor Covid cu prof. Virgil Musta, de la Timişoara, şi fiecare pacient, la solicitarea medicului curant, poate fi văzut de specialişti de la Timişoara”, a mai spus Adrian Dumbravă.
Sonia BERGER