Afilon Laţcu şi Ion Muntean, omagiaţi la Glimboca


Joi, 27 octombrie, la Glimboca a avut loc o manifestare dedicată omagierii celor doi coregrafi bănățeni care au avut un rol deosebit în promovarea folclorului de pe Valea Bistrei și din Banatul Montan – Afilon Laţcu şi Ion Muntean.

Deschiderea manifestării a fost făcută de primarul comunei, Petru Crâsnic, și de Gheorghe Țunea, directorul CJPCPCT Caraș-Severin, după care a urmat Simpozionul „Evoluția Portului și Jocului pe Valea Bistrei”. Materialele prezentate în cadrul acestuia au fost pregătite de Carmen Neumann, de la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, ajutată de Florina Fara și Avram Boța, împreună cu Ioan Cubin, acţiunea bucurându-se de prezenţa coregrafilor Nistor Ghimboașă, Ioan Ghiaur, Mitru Dragomir, Simion Dragalina, Gică Coșie, Filaret Cristescu, Ica Lațcu, Lăiță Stănescu, Ioan Chici, Mircea Munteanu, Ionuț Pascotă, Petru Dalea, Petru Bagiu, Adrian Jurchescu şi Ramona Bogdan, precum şi de a lui Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, și Adrian Ardeț, managerul muzeului caransebeşean.

La amiază, participanții s-au deplasat la cimitir, împreună cu preotul paroh al comunei, Sorin Gheorghe Mâțu, unde au depus coroane la mormintele celor doi coregrafi și a avut loc o slujbă de pomenire a acestora.

Sâmbătă, festivalul s-a mutat la Reșița, la spectacolul organizat aici participând mai multe formații, printre care și „Doina Banatului” din Caransebeș.

În ambele zile au fost oferite Diplome de excelență și Plachete aniversare participanților, din partea reprezentanţilor organzatorilor – Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraş-Severin, Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu” din Reșița, precum și Primăria și Consiliul Local Glimboca.

Ștefan ISAC