Secţia Pediatrie a Spitalului de Urgenţă din municipiul de pe Timiş şi Sebeş intră într-un proces complex de reabilitare şi modernizare. Acest lucru este posibil ca urmare a punerii în practică a proiectului ,,Pentru un zâmbet de copil – Reabilitarea Secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal Caransebeş”, în cadrul unui program finanţat de Rompetrol, care asigură suma de 45.000 de lei, restul până la 120.000 de lei urmând să fie acoperit din finanţare locală. Vor intra în reabilitare toate cele 19 saloane, patru cabinete medicale, sala de mese, două rezerve, două săli de tratament, camera de gardă, cabinetul asistentelor, patru grupuri sanitare şi holul, aflate, în prezent, într-o stare avansată de degradare. Această secţie este cea mai mare din Caraş-Severin şi deserveşte o treime din copiii judeţului, anul trecut aici fiind spitalizaţi peste 2.400 de copii. (C. Senco)
Secţia de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă Caransebeş intră în reabilitare şi modernizare. Acest lucru a devenit posibil datorită proiectului ,,Pentru un zâmbet de copil – Reabilitarea Secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal Caransebeş”, în cadrul programului „Împreună pentru fiecare”, finanţat de Rompetrol. Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia ,,Nevo Parudimos”, în parteneriat cu Primăria muncipiului Caransebeş, Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare (O.S.P.D.), coordonatorul local al proiectului, Liceul Pedagogic „C.D. Loga”, Grup Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Caransebeş, Centrul de Voluntariat Reşiţa, Asociaţia ,,Bike Attack”, Asociaţia ,,Europe Generation”, Organizaţia Regională Kolping Banat, Asociaţia Sportivă „C. D. Loga” Caransebeş, Fundaţia ,,Bethel Fellowship Mission”, Asociaţia Educaţie Pentru Comunitate Teregova şi Organizaţia Femeilor Ortodoxe din Caransebeş. „Este al doilea proiect la care solicităm implicarea comunităţii locale, pentru că Rompetrol asigură suma de 45.000 de lei, iar diferenţa până la 120.000 de lei va trebui acoperită din finanţare locală, cu sprijinul firmelor, al şcolilor, instituţiilor publice şi private, dar sunt convinsă că acţiunea noastră va fi o reuşită, pentru că proiectul este util întregii comunităţi”, ne-a declarat Loredana Eichelmann, preşedinta O.S.P.D. Caransebeş.
Potrivit proiectului, vor intra în reabilitare toate cele 19 saloane, patru cabinete medicale, sala de mese, două rezerve, două săli de tratament, camera de gardă, cabinetul asistentelor, patru grupuri sanitare şi holul, aflate acum într-o avansată stare de degradare. Reabilitarea va consta în montarea de gresie şi faianţă în toate saloanele unde este nevoie, zugrăvirea şi pictarea tuturor încăperilor pentru a deveni mai primitoare, vopsirea uşilor, repararea instalaţiei electrice, punerea unor candelabre şi a unor draperii în fiecare salon, schimbarea chiuvetelor, acolo unde este nevoie. „Pe lângă finanţare, comunitatea locală îşi va aduce aportul la reuşita proiectului, prin activităţi de voluntariat, deoarece bugetul acoperă doar cheltuielile cu materialele necesare, fără manoperă”, a mai completat Loredana Eichelmann. Asociaţia „Casa Kolping” a anunţat că va contribui direct cu voluntari şi cu suma de 5.000 de lei la reabilitarea şi dotarea sălii de joacă din incinta secţiei. „Avem experienţă în munca de voluntariat, pentru că tot noi am contribuit la reabilitarea sediului nostru, iar în cazul în care cei 5.000 de lei nu vor fi cheltuiţi în totalitate, diferenţa va fi alocată pentru restul lucrărilor necesare în secţie”, a declarat Carmen Chesaru, reprezentantă a Asociaţiei „Casa Kolping” Caransebeş. De asemenea, Primăria Caransebeş s-a angajat iniţial să contribuie cu suma de 10.000 de lei, dar, în cazul în care diferenţa de la 45.000 la 120.000 de lei nu va fi acoperită în totalitate de comunitatea locală, suma alocată de la bugetul municipiului ar putea creşte.
La rândul lui, Daniel Grebeldinger, preşedintele Asociaţiei ,,Nevo Parudimos”, cel care a reuşit anul trecut să obţină finanţare pentru reabilitarea Secţiei Pediatrie a Spitalului din Reşiţa, susţine că proiectul urmăreşte mai multe scopuri. „Dorim prin acest proiect, pe lângă faptul că vom îmbunătăţi condiţiile de tratament din această secţie, să creştem gradul de implicare a cetăţenilor municipiului Caransebeş, şi nu numai, în rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea locală”, a mai precizat Daniel Grebeldinger.
Proiectul „Pentru un zâmbet de copil”, ce va fi implementat în perioada august-noiembrie 2011, a avut două componente: prima de votare, iar a doua componentă a constat în evaluarea în teritoriu. „Mulţumim pe această cale tuturor celor care au votat, pentru că am câştigat cu un număr de voturi impresionant”, a mai spus Loredana Eichelmann.
Secţia Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş este cea mai mare din Caraş-Severin şi deserveşte o treime din copiii judeţului. În 2010, aici au fost spitalizaţi mai mult de 2.400 de copii, care, pe lângă faptul că s-au confruntat cu bolile de care sufereau, au fost nevoiţi să treacă şi peste şocul pe care ţi-l oferă aspectul deprimant al acestei secţii, în care nu s-au mai făcut investiţii în ultimii 20 de ani.
Carmen SENCO