Agricultura, de la hârtie, la internet


Ca urmare a unui proiect european implementat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, din luna iunie a anului viitor, un număr de 15 primării, respectiv cele din Reşiţa, Caransebeş, Moldova Nouă, Slatina Timiş, Sacu, Armeniş, Băuţar, Bozovici, Luncaviţa, Buchin, Berzasca, Fârliug, Bucoşniţa, Teregova şi Ramna, trec de la Registrul Agricol pe suport de hârtie, la cel electronic. Proiectul urmăreşte facilitarea accesului la informaţii din domeniul agricol, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri.

Prin urmare, orice persoană interesată să obţină informaţii legate de componenţa unei gospodării sau a unei ferme, precum şi date referitoare la suprafeţele agricole, pomicole sau forestiere, o va putea face din faţa unui calculator, fără a mai fi nevoie să se adreseze funcţionarilor publici din primării. Cetăţeanul respectiv va accesa un portal, se va autentifica, va completa un formular de cerere, pe care îl va trimite spre o bază de date, şi va primi răspunsul în timp real.

În urma implementării acestui serviciu electronic, se vor mai putea obţine şi informaţii legate de eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construire, precum şi date referitoare la orice alte documente şi adeverinţe de acest gen.

Primele dpuă loturi de echipamente IT – staţii de calcul operaţionale, echipamente de reţea, notebook-uri, multifuncţionale A3 monocrome, imprimante A3 color, dispozitive mobile tip Smartphone, servere de comunicaţii şi baze de date, calculatoare, GPS de precizie, videoproiectoare – pentru gestionarea informatică a Registrului Agricol au sosit deja şi ele se află în depozitul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Din depozitul instituţiei, echipamentele vor ajunge la cele 15 administraţii locale partenere în cadrul proiectului. Valoarea acestor echipamente este de 8.350.000 de lei.

Gestionarea informatică a Registrului Agricol se adresează unui număr de 15 localităţi din Caraş-Severin care au optat pentru derularea acestui proiect. După acelaşi model, vom încerca să extindem proiectul, care se adresează cetăţenilor şi agenţilor economici şi care vizează inclusiv posesia terenurilor agricole, pentru alte 15 administraţii locale din judeţ. Acest lucru se va întâmpla în momentul în care fondurile europene vor fi deblocate în acest sens. Contribuţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin este de 2 la sută, restul sunt fonduri europene. Aceasta este încă o formă de a accesa fonduri europene, încă o modalitate de a aduce bani în judeţ. De data aceasta, pentru gestionarea informatică a Registrului Agricol“, a declarat Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean.

Bianca METEŞ