În municipiul de pe Timiş şi Sebeş, există şanse reale să se înfiinţeze o unitate de aviaţie, care, pe lângă misiunile de supraveghere a frontierei cu Serbia şi a Drumului European E79, va avea şi un echipaj SMURD, care ar urma să deservească întreaga zonă de sud-vest a ţării. În acest sens, la sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-a aflat la Primăria Caransebeş, pentru a evalua înfiinţarea, în municipiu, a unei astfel de unităţi de aviaţie. În acest context, primarul Marcel Vela a prezentat toate facilităţile şi oportunităţile de care dispune oraşul, exprimându-şi speranţa ca acestea să cântărească atunci când oficialităţile vor lua decizia finală. (C. Senco, L. Dinu)
La Caransebeş există oportunităţi pentru înfiinţarea unei unităţi de aviaţie. Unitatea, pe lângă misiunile de supraveghere a frontierei cu Serbia şi a Drumului European E79, ar crea noi locuri de muncă şi va avea un echipaj SMURD, care ar deservi întreaga zonă de sud-vest a României. În această idee, o delegaţie a Inspectoratului General de Aviaţie (IGA) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) s-a aflat la Primăria Caransebeş pentru a evalua posibilitatea înfiinţării în municipiul de pe Timiş şi Sebeş a unei astfel de unităţi de aviaţie. „Dorinţa noastră de a organiza la Caransebeş o unitate SMURD a fost exprimată încă din 2008. Acum suntem în situaţia în care IGA şi MAI au pus la punct o strategie pentru extinderea acestor unităţi speciale, astfel încât în zona de vest sunt în analiză pentru a fi organizate, ca şi unităţi speciale de aviaţie, Aradul, Timişoara şi Caransebeşul. În acest context, am prezentat delegaţiei MAI toate facilităţile şi oportunităţile pe care le are municipiul nostru. Şi mă refer la tradiţia aviatică de aici, având în vedere că există piloţi de elicoptere în Caransebeş. Majoritatea celor care au fost transferaţi la Timişoara locuiesc încă aici, deci Caransebeşul dispune şi de resurse umane. De asemenea, pentru ca investiţiile M.AI să fie cât mai mici, ne-am oferit să renunţăm la administrarea unuia din cele două hangare ale aeroclubului, plus încă o clădire aferentă hangarelor, care ar putea fi preluată prin Hotărâre de Guvern şi folosită ca sediu al Unităţii SMURD. Sper ca oportunităţile şi oferta noastră, deschiderea administraţiei locale de a oferi gratuit hangarul, plus componenta umană, să cântărească la luarea deciziei”, a precizat primarul Ion Marcel Vela.
,,Evaluarea se face ţinând cont atât de posibilităţile logistice existente în oraşele Arad, Timişoara şi Caransebeş, cât şi de poziţia geostrategică a viitoarei unităţi militare. Şi în ceea ce priveşte poziţia geostrategică, Caransebeşul are câteva avantaje. Oraşul este amplasat în mijlocul regiunii de vest, ideal pentru desfăşurarea de misiuni speciale pe care această unitate le va avea. De asemenea, lângă hangar există o platformă betonată de aterizare şi decolare, pentru care s-a purtat deja o discuţie cu membri din conducerea Aeroportului. Deci, toate concluziile converg către o decizie avantajoasă pentru Caransebeş, astfel încât această unitate să aibă sediul principal în municipiul nostru, chiar dacă la Arad, spre exemplu, se va organiza un punct de sprijin al unităţii de la Caransebeş”, a mai precizat Vela.
Delegaţia care a vizitat Caransebeşul a fost alcatuită din opt persoane şi a fost condusă de inspectorul general-adjunct al Inspectoratului General al Aviaţiei, colonelul Ion Peligrad.
Carmen SENCO
Liviu DINU