Am citit, undeva, şi-am reţinut: „Visul ar fi să ne hrănim cu parfumul florilor şi al pădurii”. Un vis modest, dar acesta nu e încă de nasul nostru pământesc. Am porni atunci la drum fluierând, fără grija hranei şi fără greutatea rucsacului.
Problema hranei nu e uşor de rezolvat, mai ales când plecaţi cu cortul la munte şi pentru mai multe zile. Mai intervin şi altele: obişnuinţa de acasă, când dimineaţa se bea o cafea în grabă, înainte de a pleca spre serviciu, sau ne delectăm cu unele plăceri gastronomice servite în bucătărie, pe care însă la munte nu le puteţi pregăti, ori mai intervine poate chiar neştiinţa în ceea ce priveşte ce fel şi câte alimente să luaţi. În mod sigur, această întrebare şi-o pun toţi cei care aleg muntele ca mijloc de destindere, dar mai ales tinerii, pionieri în ale drumeţiei montane. Pentru ei venim cu aceste recomandări.
-În drumeţiile montane, organismul este supus unui efort mult mai mare decât cel depus în mod normal în activitatea de zi cu zi, iar consumul de energie este la fel de mare şi mult mai rapid decât cel obişnuit. De aceea, trebuie să cunoaşteţi cum puteţi anihila sau recupera această pierdere de energie. Aceasta se face prin alimentele pe care le consumaţi şi care trebuie să fie un mijloc de a vă păstra o condiţie fizică bună. Dacă organismul nu primeşte calorii suficiente, el consumă din rezervele proprii, şi aceasta duce la oboseală şi la o vlăguire profundă.
-Foamea de la munte diferă de foamea de acasă. Căutaţi să ridicaţi perioada mesei servite la munte la rangul unei plăceri, astfel veţi consuma alimente în cantitate suficientă şi care vor fi şi consistente. Nu vă lăsaţi furat de avântul sufletesc de a zbura spre frumuseţe şi înălţimi, în detrimentul unei alimentaţii suficiente, cu gândul că o să mâncaţi pe traseu, la prima oprire.
-Masa de dimineaţă trebuie să fie consistentă, cu un conţinut bogat de calorii şi vitamine, servită cu calm, din care nu trebuie să lipsească un ceai cald sau o cafea, având în vedere efortul fizic susţinut pe care urmează să-l faceţi într-o nouă etapă de drum.
Părinţii să fie atenţi la copii, ca aceştia să nu se eschiveze de la masă, să mănânce suficient. Tinerii, şi în special copiii, au nevoie de o alimentaţie extrem de bogată în calorii, pentru că sunt plini de energie şi consumă energie, ei fiind cei care se vor afla, când în faţa grupului, când în spate, şi tot ei vor alerga să ajungă primii în vârf, iar aceasta duce la un consum sporit de energie.
-Să vă hrăniţi des şi câte puţin, aceasta este cea mai bună regulă în alimentaţia pe traseu, dar numai în timpul micilor popasuri pe care le faceţi. Nu sunt adeptul şi nu recomand „ronţăiala”, în timpul mersului, a unor bomboane, ciocolată sau fructe, lucru care îngreunează şi dereglează ritmul normal al respiraţiei şi duce la accentuarea oboselii.
-Cantitatea necesară de alimente se calculează după durata excursiei şi după apetitul fiecăruia. Şi aici se cere să fiţi un manager bun în alcătuirea felului şi a cantităţii de alimente pe care le veţi lua. Este bine să reţineţi că nu cantitatea este hotărâtoare, ci valoarea nutritivă a alimentelor. Un castravete de 100 de grame conţine 7 calorii, un ou fiert 70 de calorii, iar o nucă, care este produsul cel mai mic şi cel mai uşor, conţine 234 de calorii. Cred că exemplele sunt concludente.
-O cantitate prea mare de alimente înseamnă cheltuială în plus, pentru că cel mai probabil nu le consumaţi şi le veţi duce acasă, adică le veţi transporta de două ori. Totuşi, un plus de alimente este necesar, ca mijloc de precauţie, pentru întâmplări neprevăzute, iar pentru aceasta se aleg produse mai greu alterabile. În cazul excursiilor de mai multe zile, e necesar să serviţi şi o masă caldă, la o cabană întâlnită pe traseu.
-Organismul ia substanţe minerale necesare parţial din diferite alimente, o sursă principală de substanţe minerale şi vitamine constituind-o fructele şi legumele proaspete de sezon. În acest sens, recomand să luaţi fructe şi legume, dar să nu treceţi cu indiferenţă pe lângă fructele de pădure, acolo unde găsiţi fragi, zmeură, afine, alune, care satisfac în bună măsură nevoia organismului în ceea ce priveşte aceste substanţe.
-În excursiile de lungă durată, şi mai ales în timpul verii, trebuie evitate produsele ce se alterează uşor. Acestea se vor lua numai pentru prima zi a excursiei. Produsele mai greu alterabile se vor păstra pentru ultimele zile ale excursiei. (Va urma)
Mircea SOCACIU
Ghid montan