„Am muncit toată viaţa, ca să trăiesc şi după moartea mea”


Reputatul om de cultură caransebeșean Liviu Groza împlineşte, în data de 10 iulie, venerabila vârsta de 83 de ani. Pe parcursul vieții, Liviu Groza a dus o intensă muncă de cercetare şi promovare a evenimentelor istorice petrecute în Banatul Montan.

Omul de cultură s-a născut la Caransebeş, în data de 10 iulie 1932, şi a absolvit Liceul „Traian Doda” în anul 1951. În tinereţe, şi-a dorit să ajungă medic chirurg, însă vremurile i-au fost potrivnice pentru împlinirea acestor năzuinţe, fiind nevoit să îmbrăţişeze cariera armelor. A fost un ofiţer conştiincios al Armatei Române, dar neîmpăcat cu gândul că nu s-a realizat profesional aşa cum ar fi dorit.

Liviu Groza i-a cunoscut îndeaproape pe academicianul arheolog Constantin Daicoviciu şi pe profesorul universitar doctor Radu Vulpe, care i-au călăuzit primii paşi în pătrunderea tainelor istoriei. Ulterior, acesta a urmat cursurile Şcolii de Ofiţeri de la Sibiu şi ale Facultăţii de Istorie, fapt ce l-a ajutat să se consacre studiului în domeniul istoriei militare. A activat la Garnizoana Caransebeş până în anul 1987, când a trecut în rezervă.

În anul 1989, Liviu Groza a avut prilejul să ducă o intensă activitate de cercetare la Arhivele de Război din Viena. A studiat cu acest prilej o serie de documente referitoare la istoria militară a Banatului, pe care le-a publicat în cărțile sale, între care un loc aparte îl ocupă cele zece volume sugestiv intitulate „Restituiri Istorice“. A ţinut numeroase expuneri și comunicări în cadrul unor simpozioane, conferinţe, interviuri la radio şi televiziune, şi a colaborat la diverse reviste din ţară şi străinătate, unde a publicat peste 100 de articole de specialitate. Colaborarea cu istorici de prestigiu, precum Hadrian Daicoviciu, Ioan Piso, Gheorghe Lazarovici, Doina Benea, Costin Feneşan, Valeriu Leu, Constantin Pop şi încă mulţi alţii, i-a fost benefică pentru clarificarea unor probleme mai puţin cunoscute în istoria militară a Banatului.

 De asemenea, de un mare ajutor i-a fost colaborarea cu cercetătorii Triţu Măran şi Alexander Krischan din Viena, precum şi cu doctorul Rainer Egger, directorul Arhivelor de Război din capitala Austriei, care i-au pus la dispoziţie documente de o inestimabilă valoare.

Pentru întreaga sa activitate, Liviu Groza a fost distins de mai multe instituţii şi organizaţii cu diplome de excelenţă. Comunitatea caransebeşeană i-a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare”, aceeași distincție acordându-i-o şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. De asemenea, omul de cultură a mai fost recompensat cu distincţii similare şi în localităţile Reşiţa, Orşova, Băile Herculane, Obreja, Eftimie Murgu şi Sacu.

Cea mai recentă recompensă, constând într-o medalie jubiliară, a venit la începutul lunii iulie, din partea Episcopiei Caransebeşului, care sărbătorește anul acesta 150 de ani de la înfiinţare.

Liviu Groza, asiduu cercetător al trecutului urbei, s-a consacrat în timp prin numeroasele volume de specialitate editate, 55 la număr, ca principalul istoric din Banatul Montan.

Astfel, au rezultat mai multe scrieri de specialitate, între care se remarcă cele zece volume din „Restituiri Istorice”, precum şi titlurile „Contribuţii la monografia Caransebeşului”, „Batalionul 2 Grăniceresc de Gardă din Caransebeş”, „Biserica strămoşească în Banatul grăniceresc”, „Oameni care au fost”, „Legendă şi istorie în Valea Almăjului”, „Statuile din Caransebeş”, „Din amintirile unui dezertor”, „Simboluri ornamentale pe casele din municipiul Caransebeş”, „Contribuţii la istoria Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13 din Caransebeş”, „Lupta de la Lugoj”, „Gheorghe Bona – un caransebeşean pe nedrept dat uitării”, sau „Caransebeşul şi Marea Unire”.

Venerabilul Liviu Groza a amenajat recent, într-una dintre încăperile imobilului unde domiciliază, o inedită expoziţie cu caracter permanent. Aceasta prezintă aspecte din viaţa reputatului scriitor şi cuprinde fotografii, documente, obiecte personale, medalii jubiliare şi decoraţii militare pe care le-a primit în perioada de activitate. Omul de cultură a aşezat central, în cadrul spaţiului expoziţional, o fotografie personală elocventă, iar sub aceasta, crezul după care s-a călăuzit în viaţă: Am muncit toată viaţa, ca să trăiesc şi după moartea mea”.

Cu mândrie de bănăţean adevărat, pot să spun cu bucurie în suflet că, la împlinirea acestor ani de viaţă, mi-am îndeplinit crezul pe care l-am urmat cu sfinţenie. De asemenea, nu credeam că expoziţia mea personală se va bucura de un succes atât de mare în rândul prietenilor şi cunoscuţilor, căci foarte mulţi dintre doritori vin să o vadă”, a declarat Liviu Groza, care, chiar în aceste zile, împlineşte 83 de ani.

Vasi POPESCU