Tânăra Anastasia Coste din Caransebeş, absolventă a clasei a VII-a, a obţinut recent premiul al II-lea la Festivalul internaţional de toacă şi clopote, derulat timp de trei zile, sub genericul ,,Cântecul care zideşte”, în oraşul Victoria, judeţul Braşov. Evenimentul s-a bucurat de participarea unui număr de 100 de copii, iar Episcopia Caransebeşului a fost reprezentată pentru a cincea oară de către Anastasia Coste. Înaintea începerii Festivalului de toacă, eleva a oferit o demonstraţie de bătut clopotele ,,ca la Muntele Athos”. (L. Dinu, C. Senco)
Tânăra caransebeşeancă Anastasia Coste, în vârstă de 14 ani, absolventă a clasei a VI-a, a obţinut premiul al II-lea la Festivalul internaţional de toacă şi clopote, derulat sub genericul „Cântecul care zideşte“. Manifestarea, aflată la cea de-a VI-a ediţie, s-a derulat timp de trei zile în localitatea Victoria, din judeţul Braşov.
Evenimentul s-a bucurat de participarea unui număr de aproape 100 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, din ţară şi din diaspora, care s-au adunat la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, pentru a se întrece în bătut toaca. Şi anul acesta, elevii au dovedit, în faţa unui juriu de specialitate, că s-au pregătit minuţios pentru însuşirea artei de a bate toaca, primind din partea organizatorilor diplome şi premii constând în iconiţe, cărţi şi dulciuri.
Începând cu ediţia din acest an a Festivalului de toacă, părintele Octavian Smădu a introdus o nouă probă, şi anume cea de bătut clopotele ritmat, fiind aduse şi sfinţite şase clopote cu greutatea cuprinsă între 4 şi 24 de kilograme.
Episcopia Caransebeşului a fost reprezentată pentru a cincea oară de către eleva Anastasia Coste, care a obţinul premiul al II-lea. Înaintea începerii Festivalului de toacă, Anastasia Coste a oferit o demonstraţie de bătut clopotele „ca la Muntele Athos“, primind din partea juriului şi Premiul special al festivalului.
Copiii care au participat la concurs au purtat costume populare specifice zonei pe care o reprezintă, fiind însoţiţi de preoţi, profesori sau părinţi.
De adăugat faptul că, la început, Festivalul a fost o competiţie locală, pentru copiii din oraşul Victoria, care doreau să înveţe să bată toaca, iar în anul 1995 părintele paroh Octavian Smădu a organizat pentru prima dată un concurs de bătut toaca la care copiii au fost ajutaţi să se perfecţioneze. Din anul 2001, competiţia s-a transformat într-un festival naţional, iar din 2005 acesta a primit un caracter internaţional.
Liviu DINU
Carmen SENCO