Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, şedinţa în cadrul căreia au fost selecţionaţi artiştii care vor participa la ediţia cu numărul 13 a Simpozionului Internaţional de Sculptură, ce va avea loc în perioada 15 iunie – 15 iulie, tabăra urmând să fie amplasată, ca şi până acum, în perimetrul fostului Târg de vite.
Nu mai puţin de 130 de aplicanţi din toată lumea şi-au exprimat dorinţa de a participa la această manifestare de anvergură şi, am zice, deja tradiţională, găzduită de municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, dintre aceştia comisia hotărându-se asupra a unsprezece sculptori care provin din Argentina, Cuba, Italia, Spania, Germania, Ucraina, Polonia şi România.
„Nu a fost deloc uşor să-i selectăm pe cei 11 sculptori, pentru că toţi sunt de mare valoare şi au un palmares extraordinar. Aceasta este ultima ediţie în andezit, întregind astfel numărul de 33 de opere pe care ne-am propus să le realizăm din acest material, pentru parcul care deja există la ieşirea din municipiu spre Reşiţa. Începând de anul viitor, vom organiza alte trei ediţii, dar în travertin, piatră de culoare uşor brun-roşcată, foarte frumoasă, care, prin şlefuire, capătă nişte luciri extraordinare”, a spus sculptorul Eugen Petri, coordonatorul simpozionului.
„Parcul din zona Valea Cenchii, care va fi înnobilat cu alte 11 sculpturi, va conferi o nouă dimensiune spirituală Caransebeşului, pentru că în selectarea celor 11 lucrări s-a urmărit monumentalitatea, expresivitatea, mesajul pe care aceste sculpturi îl vor transmite, şi cred că vom realiza exact ce ne-am propus, adică să fim un municipiu unic în această parte a ţării şi, de ce nu?, şi în sud-estul Europei, prin tot ceea ce am realizat până acum”, a declarat Nicolae Borcean, city-managerul municipiului Caransebeş.
La rândul său, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” şi responsabilul cu partea tehnică a simpozionului, a vorbit despre pregătirile pe care urmează să le facă pentru buna desfăşurare a acţiunii. „Roca este adusă de la 400 de kilometri, de la Sângeorz-Băi, mai exact de la Poiana Ilvei, de la cariera domnului Ioan Şot, Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş, care ne-o oferă gratuit, ceea ce pentru mine e un «dar otrăvit». Rocile nu sunt desprinse, ele sunt ţinute în braţele muntelui. Trebuie dinamitate şi abia după aceea le căutăm pe cele corespunzătoare dimensiunilor aproximative pe care ni le-au transmis sculptorii, ele sunt duse apoi la gater, unde sunt fălţuite, şi abia la sfârşit le transportăm la Caransebeş cu trailerele şi maşinile de mare tonaj. O piatră de trei, patru metri lungime şi mai mult de un metru grosime cântăreşte între 12 şi 18 tone. Sunt 11 sculptori şi fiecăruia îi trebuie două, dacă nu trei roci. Iată, aşadar, ce efort incumbă organizarea unei asemenea manifestări şi tocmai de aceea, deci nu din întâmplare, simpozionul de la Caransebeş este cel mai mare din Europa la ora actuală, iar asta n-o spun eu, ci criticii de artă şi specialiştii în domeniu”, a mai declarat Ioan Cojocariu.
Sonia BERGER