Anul acesta, şcoala n-a mai avut răbdare patru zile


Pentru prima oară, probabil, de când şcoala începe la jumătatea lunii septembrie, anul acesta cursurile au debutat cu patru zile mai devreme. Aşadar, luni, 11 septembrie, la fel ca şi anul trecut, primarul Felix Borcean a participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar la o serie de unităţi de învăţământ din Caransebeş, însoţit de viceprimarul Marius Isac, de city-managerul Andrei Ungur şi de consilieri locali.

Prima instituţie de profil pe care a vizitat-o a fost Liceul Tehnologic „Decebal”, unde gazdă ospitalieră i-a fost Mărioara Iova, directorul şcolii, care i-a mulţumit pentru sprijinul acordat de administraţia locală, astfel încât, aici, actul pedagogic să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Mă bucur că am reuşit, în sfârşit, să organizăm o festivitate de deschidere a anului şcolar în curtea acestui liceu, o festivitate comună, fiind aici atât elevii Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 2, cât şi cei ai Liceului Tehnologic «Decebal», ceea ce, în opinia mea, denotă o unitate în comunitatea cartierului Pipirig, din care şi eu fac parte, şi am ţinut în mod expres să vin pentru prima activitate de deschidere a noului an şcolar aici, să vă fiu alături în aceste momente. Vreau să vă transmit şi mesajul nostru de bun-venit în noul an şcolar, alături de convingerea că acesta va fi pentru voi o trambulină pentru noi aspiraţii, pentru noi năzuinţe şi pentru a fi mai buni”, le-a spus Felix Borcean celor prezenţi.

A doua unitate de învăţământ la care a poposit edilul municipiului a fost Colegiul Naţional „C.D. Loga”. El le-a vorbit elevilor, cadrelor didactice, dar şi părinţilor, despre faptul că s-a reuşit dalarea curţii interioare a şcolii, promiţând, totodată, că la anul vor mai fi făcute lucrări de reabilitare a imobilului unităţii de învăţământ. „Vreau să-i felicit pe constructorii care au trudit o săptămână întreagă pentru ca totul să fie gata, dar şi pe cei care au imaginat acest proiect, în special pe Ovidiu Brici, un tânăr entuziast din cadrul Primăriei Caransebeş. Aş vrea să vă mai spun că vă invidiez puţin pe cei care veţi învăţa în această şcoală, pentru felul în care arată ea, nu pe exterior, care va fi renovat, ci pentru ceea ce aveţi în acest campus – săli de clasă noi, o sală de sport modernă şi un internat extraordinar”, a spus Felix Borcean. Primarul a adăugat că a aflat din statistici că 80 la sută dintre elevii români sunt nefericiţi la şcoală. „Eu cred că procentul este exagerat, el nu este real, cel puţin nu în cazul elevilor de la Colegiul Naţional «C.D. Loga» şi de la celelalte şcoli din Caransebeş”.

După ce s-a oprit la Colegiul Naţional „Traian Doda”, acolo unde el însuşi a fost dascăl, „şcoala sa de suflet, unde se simte ca acasă”, Felix Borcean a poposit la Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”. După ce a felicitat-o pe noua directoare pentru debutul în managementul şcolar, asigurând-o de colaborarea strânsă pe care şi-o doreşte în viitor, edilul le-a transmis elevilor mesajul său de prietenie şi dorinţa ca aceştia să-şi îndeplinească misiunea pentru care au venit la acest liceu. „Aţi ales această şcoală pentru a vă califica în anumite meserii, şi eu aş vrea ca visul vostru să se realizeze. Vă asigur că şi noi, reprezentanţii comunităţii locale, vă vom fi mereu aproape, aşa cum vă vor fi cadrele didactice şi părinţii”, a spus primarul municipiului.

Florin Bogdea, directorul Liceului Tehnologic „Dacia”, ultima unitate şcolară pe la care a trecut Felix Borcean în periplul său prilejuit de deschiderea noului an şcolar, a trecut în revistă plusurile pe care conducerea şcolii le-a realizat, vorbind aici nu doar despre amenajarea unor ateliere mecanice, a celui de chimie ori reabilitarea bibliotecii, ci şi despre creşterea până aproape de 50 la sută a gradului de promovabilitate la bacalaureat, ceea ce pentru un liceu tehnologic este bine. „Acest lucru, plus faptul că un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a învăţat aici, mă fac să afirm că aţi ales o şcoală bună”, a spus Florin Bogdea.

La rândul său, edilul municipiului l-a asigurat pe directorul şcolii de tot sprijinul său şi de dorinţa unei bune colaborări instituţionale pe viitor, anunţând că la anul va fi demarat un amplu proiect de reabilitare a liceului.

Cursurile noului an şcolar care a început luni, 11 septembrie, însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni).

Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017-2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie-15 iunie).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017-14 ianuarie 2018), vacanţa intersemestrială (3-11 februarie), vacanţa de primăvară (31 martie-10 aprilie) şi vacanţa de vară (16 iunie-9 septembrie).

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie-5 noiembrie a.c.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasele a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017-31 mai 2018, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale.

Sonia BERGER