„Apa” bate pasul pe loc. „Gunoiul” mai mişcă…


Recent, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii firmelor de construcţii care au câştigat licitaţia pentru cele două proiecte mari de pe raza judeţului – reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în mediul urban, respectiv construirea de staţii de epurare şi staţii de apă în şapte oraşe, mai puţin Reşiţa, care are deja.

Continuăm această analiză a stadiului lucrărilor pe care le gestionăm în Caraş-Severin. Procedăm astfel pentru că lucrările sunt întârziate. În cazul reabilitării şi extinderii reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă, lucrările sunt între 3 şi 26 la sută realizate, în funcţie de oraş şi tipul de lucrare. Cel mai rău stăm la partea de reţele de apă şi canalizare, cauzele fiind lipsa de efective, un management defectuos, o conducere şi organizare a acestor activităţi defectuoase şi, sigur, în anumite cazuri, lipsa de conlucrare cu autorităţile locale. Vom continua acest tip de analiză, concret în acest moment fiind necesar ca la acele lucrări care au fost terminate să fie refăcută partea de carosabil. E cazul Reşiţei, Caransebeşului şi Bocşei, în principal. Când spun o organizare defectuoasă, mă refer la faptul că nu sunt în stare să termine acea secvenţă dintr-o lucrare care să poată să le permită să primească şi fonduri, pentru că nu se pot face avansuri din fonduri europene. Din fonduri europene plăteşti ceea ce s-a realizat. Din acest punct de vedere, organizarea a fost defectuoasă. Vom avea în continuare discuţii cu ei şi sigur că ne vom rezerva din acest moment şi o serie de atitudini aş spune mai tranşante în legătură cu aceste firme care până la urmă nu reuşesc să realizeze lucrările pe care şi le-au asumat“, a spus Sorin Frunzăverde.

Iar dacă unii constructori mizează pe prelungirea finanţării, acest lucru este imposibil. „Am explicat că finanţarea se termină la finele anului 2015, să nu îşi facă iluzii că se vor prelungi termenele pe parcursul anului 2016, şi că vor suporta consecinţele. E de neînţeles, sunt fonduri pe care nu le au din partea altor beneficiari, de zeci de milioane de euro numai în acest an, şi nu sunt în stare să lucreze ca să acceseze aceste fonduri“, a mai adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte sistemul de gestionare a deşeurilor, situaţia este ceva mai bună, dar şi la lucrările pentru eficientizarea acesteia se înregistrează întârzieri. Proiectul este realizat aici doar în proporţie de 40 la sută, procent datorat nu eficienţei firmelor care se ocupă de lucrări, ci mai degrabă dotărilor în care s-a investit până acum, este de părere Sorin Frunzăverde.

Sonia BERGER