Aproape 900 de situaţii de urgenţă generate de scăpări de gaze sau explozii ale gazelor combustibile


Conform statisticii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la nivel naţional, în ultimii cinci ani au fost înregistrate 870 de situaţii de urgenţă generate de scăpări de gaze sau explozii ale gazelor combustibile, majoritatea la locuinţele populaţiei. În urma acestor evenimente, 40 de persoane au decedat, iar alte 262 au fost rănite. Cauza cea mai frecventă a scăpărilor de gaze o reprezintă manevrarea incorectă a aparatelor alimentate cu gaz.

În cadrul parteneriatului Împreună pentru siguranţă”, încheiat în luna septembrie, E.ON şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) atrag atenţia cetăţenilor asupra modului de utilizare a aparatelor alimentate cu gaz (aragazuri sau sobe), ori de aprindere a arzătoarelor, întrucât folosirea greşită a acestora generează acumulări de gaz, ce constituie o cauză frecventă a exploziilor.

Fiecare dintre noi trebuie să îşi însuşească şi să respecte în mod riguros instrucţiunile de utilizare a gazelor naturale şi, totodată, trebuie să fim atenţi la manevrele pe care le facem atunci când vrem să aprindem un aragaz sau o sobă alimentată cu gaz. Toate aceste măsuri sunt vitale pentru siguranţa noastră şi doar respectându-le putem evita producerea de accidente cu urmări atât de grave, precum exploziile“, a declarat Virgil Metea, Director General al E.ON Gaz Distribuţie.

De multe ori, exploziile sunt urmate de incendii, ceea ce face ca operaţiunile de salvare a victimelor şi bunurilor materiale să devină foarte dificile. De aceea, e mult mai uşor să prevenim situaţiile dramatice ce pot duce la pierderi irecuperabile”, a declarat colonel Marcel Sorin Lucaciu, Inspectorul General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.).

O altă cauză a exploziilor o reprezintă improvizaţiile şi, de aceea, orice intervenţie sau modificare a instalaţiilor interioare de gaz trebuie să fie realizată exclusiv de personal specializat şi autorizat în acest sens. Montarea ilegală de racorduri la instalaţiile de gaz, precum şi alte tipuri de improvizaţii duc, de cele mai multe ori, la pierderi umane şi materiale.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat Dispeceratul de urgenţă al E.ON Gaz Distribuţie, la unul dintre numerele de telefon de mai jos, şi să aplice următoarele măsuri de siguranţă:

  • să stingă toate focurile;

  • să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele;

  • să nu manevreze aparate electronice;

  • să nu aprindă lumina;

  • să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale.

Numerele de urgenţă: 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Romtelecom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie) sau

0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă).

Departament Comunicare Corporatistă

E.ON România