Publicul caransebeşean iubitor al artei teatrale a avut parte de trei zile de spectacole, găzduite de Casa de Cultură „George Suru”, cu ocazia primei ediţii a Festivalului de Teatru pentru Tineret „Arc peste timp”. Evenimentul artistic, inedit pentru capitala Ţării Gugulanilor, a fost organizat de Colegiul Naţional „Traian Doda”, în parteneriat cu Facultatea de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Casa de Cultură „George Suru” şi Clubul „Rotary” Caransebeş.
Astfel, pe parcursul festivalului, în perioada 14-16 iunie, au fost puse în scenă trei piese de teatru. „Hippolytos” a reprezentat un spectacol experimental de teatru şi dans, după tragedia lui Euripide, în interpretarea studenţilor anului III ai Facultăţii de Muzică şi Teatru, specializarea Artele spectacolului – Actorie. De asemenea, tinerii timişoreni au jucat şi piesa „Trei surori”, de Anton Pavlovici Cehov.
Trupa de teatru a Colegiului Naţional „Traian Doda” din Caransebeş a interpretat piesa „Iată femeia pe care o iubesc”, o dramă după Camil Petrescu, una montată destul de rar pe scenele de profil, din cauza dificultăţii sale. Cu acest prilej, tinerii actori gugulani şi-au dezvăluit şi demonstrat talentul artistic, reuşind să impresioneze şi să emoţioneze, în acelaşi timp, numeroasa asistenţă prezentă la spectacolul lor.
„Iată femeia pe care o iubesc” prezintă întâmplările petrecute la „Casa Snagov”, un sanatoriu de boli mintale, condus de doctorul Omu. Mihai Stănculescu, un tânăr arhitect, este internat aici pentru că a încercat să se sinucidă datorită dragostei sale pentru o femeie nepotrivită. Este vorba despre Bella Zadu, o „artistă” frivolă, fără moralitate, cântăreaţă de cabaret ce performează în reprezentaţii de budoar, dar pe care Mihai o percepe subiectiv, ca fiind inocentă şi pură. Aceasta, însă, i-a refuzat dragostea categoric, cu răceală. În respectiva instituţie sanitară este angajată ca asistentă medicală sora geamănă a Bellei, Ana, care are o personalitate total diferită, fiind inteligentă, serioasă, aşezată şi blândă. Prin urmare, medicii propun o soluţie mai puţin obişnuită de tratament, aceea de a i-o prezenta pacientului pe Ana ca şi cum ar fi Bella. Însă totul se complică atunci când Ana chiar se îndrăgosteşte de Mihai… Deznodământul acestei interesante şi complicate poveşti de dragoste a fost unul neaşteptat, la final, tinerii actori caransebeşeni ffind răsplătiţi pentru prestaţia lor cu ropote de aplauze de către publicul entuziasmat.
Din distribuţia piesei au făcut parte tinerii artişti Oana Ștefana Dodoiu, Andu Suciu, Alexandru Iliescu, Sebastian Sârbu-Vlădescu, Daniel Marcu, Maria Vladu-Berneanţu, Ioana Melisa Vasilică, Kitty Galescu, Mădălina Fiat, Bogdan Gaşpar, George Vrăjitor, Roberto Ionescu, Roxana Marcu şi Daniel Lazăr.
Elevii actori de la Colegiul Naţional „Traian Doda” sunt coordonaţi în actul lor artistic de profesoara de Limba română Mihaela Muntean, iar în repertoriul acestora mai figurează şi alte piese teatrale interpretate cu deosebit succes.
„Ideea înfiinţării şi existenţei Trupei de teatru de la Colegiul Naţional Traian Doda se datorează faptului că elevii noştri iubesc enorm această artă, iar noi dorim să facem şi altceva decât se poate face la modul clasic, căci vrem să ieşim din tipare şi să spargem monotonia cotidiană. Actoria permite să fii altceva decât ceea ce eşti, îţi permite să descoperi, să simţi şi să trăieşti o mie de vieţi, câte personaje interpretate, atâtea vieţi experimentate!”, a declarat la finele spectacolului Mihaela Muntean.
„M-am simţit foarte bine pe scenă astăzi, am avut intenţia să dau tot ceea ce este mai bun în mine pentru reuşita spectacolului, cu atât mai mult cu cât acesta a fost ultimul pentru mine, căci voi absolvi colegiul în perioada imediat următoare, după o perioadă de patru ani cu adevărat minunată şi cu experienţe de neuitat în domeniul artistic”, a menţionat emoţionată tânăra Oana Ștefana Dodoiu.
„Iubesc enorm actoria şi doresc să urmez o facultate de profil, precum şi o meserie în domeniu. Este o artă foarte frumoasă, e fascinantă, şi am descoperit-o de la o vârstă fragedă, participând la spectacole încă de la grădiniţă”, a spus Sebastian Sârbu-Vlădescu.
„Sunt deosebit de încântată pentru faptul că spectacolul nostru a fost atât de apreciat de public, am fost emoţionată la finalul piesei, când foarte mulţi dintre prieteni şi cunoscuţi au venit în culise să ne felicite. Doresc să le mulţumesc tuturor pentru că ne-au fost astăzi alături, precum şi pentru susţinere şi încurajări!”, a precizat tânăra Maria Vladu-Berneanţu.
„Am jucat o piesă emoţionantă, ultima pentru mine, şi am încercat să îmi dau toată silinţa pentru succesul spectacolului. Cred că am reuşit… Pe parcursul pieselor interpretate în ultimii ani am descoperit, am înţeles perfect această artă, şi am ajuns să o iubesc cu adevărat”, a adăugat Alexandru Iliescu.
Organizarea Festivalului de Teatru pentru Tineret „Arc peste timp” a fost posibilă cu sponsorizările acordate de Hotelul „Imperial” din Caransebeş şi Societatea Comercială „Favorit” din Timişoara.
Vasi POPESCU