Arheologii o iau înaintea Şoselei de centură


În această perioadă, echipele de arheologi de la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş desfăşoară o serie de activităţi de cercetare în zonele din apropierea municipiului. Motivul executării acestor săpături este acela că aici urmează să fie construită Şoseaua ocolitoare a oraşului, şi prin urmare se impune analizarea perimetrelor în cauză şi descărcarea de sarcină istorică a acestor obiective: două în Balta Sărată, două în zona Cărbunari-Ţigăneşti şi câte unul în zona Carbonifera Veche, respectiv Mehala. (V. Popescu)

Echipele de arheologi din cadrul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş desfăşoară în această perioadă ample activităţi de cercetare în zonele din apropiata vecinătate a municipiului. Decizia efectuării acestor săpături pleacă de la ideea că aici urmează să fie construită Şoseaua de ocolire a urbei de pe Timiş şi Sebeş, astfel încât se impune analizarea cu atenţie a perimetrelor în cauză, precum şi descărcarea de sarcină istorică a acestor obiective.

În acest sens, au fost înfiinţate şase puncte de cercetare, şi anume două în zona cartierului Balta Sărată, două în zona Cărbunări-Ţigăneşti şi câte un punct arheologic în zonele Carbonifera Veche, respectiv Mehala.

Săpăturile în cauză au demarat în luna mai a anului în curs şi sunt efectuate de o echipă coordonată de cercetătorul ştiinţific doctor Adrian Ardeţ, director interimar al Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş,

Cea mai importantă zonă de cercetare este „Câmpul lui Poşta”, din vecinătatea cartierului Balta Sărată, unde în trecut au fost descoperite urme ale unor aşezări Neolitice şi de Epocă a Bronzului. Aici au fost descoperite locuinţe de chirpici care au fost cercetate „in situ”, iar ulterior resturile pereţilor au fost transportate, alături de o serie de artefacte, la Muzeu.

De menţionat şi faptul că, în perioada următoare, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş va fi dezvoltat un spaţiu expoziţional format din două încăperi, iar în aceste condiţii, noul perimetru special amenajat va putea găzdui o expoziţie temporară.

Adrian Ardeţ intenţionează ca, la finele anului în curs, să organizeze o expoziţie care să pună în valoare descoperirile din Situl Arheologic Neolitic şi de Epocă a Bronzului din zona cartierului caransebeşean Balta Sărată. Vor fi accesibile, astfel, publicului iubitor de istorie, piese de o valoare excepţională, între care idoli de lut, topoare neolitice şlefuite, altare, ceramică deosebită cu motive ornamentale, atât vegetale cât şi zoomorfe, însă, cele mai importante exponate sunt două măşti rituale realizate din lut. Descoperirile arheologice din Epoca Bronzului sunt datate în perioada anilor 1700-1500 î.Hr., iar cele Neolitice sunt datate cu 6000-5500 de ani î.Hr.

De asemenea, cu prilejul vernisajului expoziţiei de la finele anului, va fi prezentat şi un material de tipar cu referire la săpăturile efectuate la Situl Arheologic Neolitic şi de Epocă a Bronzului din zona cartierului caransebeşean Balta Sărată.

Vasi POPESCU