Ca în fiecare an, în data de 25 octombrie, municipiul a sărbătorit Ziua Armatei Române în Parcul „General Ioan Dragalina”, în mijlocul căruia se află statuia eroului caransebeşean din Primul Război Mondial. La manifestare – organizată de Garnizoana şi Cercul Militar Caransebeş – au participat conducerea Primăriei, reprezentată de primarul Felix Borcean şi viceprimarul Marius Isac, consilieri locali şi judeţeni, administratorul public al judeţului, Marius Damian, ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Române, veterani de război, reprezentanţi ai clerului, ai partidelor politice şi ai unor asociaţii neguvernamentale, cadre didactice şi elevi de la unităţile de învăţământ din municipiu, precum şi simpli cetăţeni, care au dorit să aducă un omagiu ostaşilor ţării. Pata de culoare a sărbătorii a constituit-o un grup de copii de grădiniţă, însoţiţi de educatoarea lor.
După Te Deum-ul oficiat de P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, ierarhul a vorbit despre faptul că în acest an, cel al Centenarului Bănăţean, este firesc să se afle în faţa monumentului închinat generalului Ioan Dragalina, din centrul municipiului. „Trebuie să ne aducem aminte şi astăzi că, în urmă cu 100 de ani, în cetăţile bănăţene, în anul 1919, a intrat glorioasa Armată Română. Trebuie să ne aducem aminte şi astăzi că, în vara anului 1919, Episcopul Caransebeşului, Elie Miron Cristea, i-a întâmpinat pe bravii ostaşi ai Armatei Române în centrul oraşului Caransebeş. Trebuie să ne aducem aminte şi astăzi că, în urmă cu 100 de ani, s-a instaurat în Banat administraţia românească. Episcopul Miron Cristea se adresa în vremea aceea prin următoarele cuvinte Armatei Române: «Astfel, ostaşul român va rămânea pentru toate timpurile fala şi mândria neamului, căci el a înfăptuit cea mai măreaţă faptă din istoria naţiunii române – unirea tuturor românilor»”.
Comandantul Garnizoanei Caransebeş, cpt. Mihai Birău, a ţinut să amintească importanţa acestui eveniment pentru viaţa celor care poartă uniforma militară. „25 Octombrie, prilej de cinstire solemnă a oştirii, ne poartă în fiecare an cu gândul la eroii neamului românesc, cei care au pus dragostea de ţară mai presus decât propria lor viaţă, luptând prin ploi, noroaie, în frig, zi şi noapte, pentru a împlini idealul naţiunii române. Astăzi este unul dintre acele momente în care trebuie să deschidem Cartea de aur a neamului şi să citim cu emoţie numele eroilor noştri şi să ne rugăm pentru sufletele lor. Este un moment de profundă recunoştinţă faţă de eroii noştri, faţă de cei care au făcut sacrificiul suprem pentru a reda întreaga Românie, românilor. Ziua Armatei înseamnă jertfa a peste 800.000 de militari români care au căzut la datorie, dispăruţi sau răniţi în cel de Al Doilea Război Mondial, dar Ziua Armatei ne trimite cu gândul şi la Primul Război Mondial, la Războiul de Independenţă, unde aceeaşi Armată, prin tradiţie, a apărat interesele poporului român”, a spus cpt. Mihai Birău.
În discursul său, generalul de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică, reprezentantul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, a vorbit despre semnificaţia Zilei de 25 Octombrie, ziua în care oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi nobila misiune de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a Statului Român. „Acţiunile militare purtate de Armata Română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvan cu numeroase jertfe. Mii de români din cadrul Armatei a IV-a, comandată de generalul Dăscălescu, şi trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejeşte în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Satu Mare, Oradea, Turda, Păuliş, Cluj şi Carei, în total peste 50.000 de morţi şi răniţi. După 25 Octombrie 1944, Armata Română a participat la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei. În campania din Vest, Armata Română a angajat peste 567.000 de militari, aproximativ 38 de divizii, a suferit pierderi de 169.822 de militari – morţi, răniţi şi dispăruţi –, a parcurs prin luptă peste 1.700 de kilometri, de la Marea Neagră până în Cadrilaterul Boemiei, a eliberat o suprafaţă de aproximativ 200.000 de kilometri pătraţi, a străbătut 20 de masive muntoase, a forţat 12 cursuri mari de apă, a eliberat 3.821 de localităţi, dintre care 53 de oraşe, şi a produs inamicului pierderi de aproximativ 15 divizii – 117.798 de prizonieri şi 18.731 de morţi, toate acestea ducând la scurtarea războiului cu cel puţin şase luni”, a mai spus generalul Dinulică.
„Pe mine cel mai mult m-a impresionat astăzi, pe lângă prezenţa Părintelui Episcop alături de noi, grupul de preşcolari care au venit cu educatoarea lor să asiste la acest eveniment, la această sărbătoare a Armatei Române, şi mărturisesc că pentru mine este o premieră să-i văd aici. Poate că această prezenţă semnifică ceea ce a semnificat pentru Armata Română, în data de 25 Octombrie, în urmă cu 75 de ani, Ziua Regelui. Ostaşii au aşteptat două săptămâni, pentru a preţui aşa cum se cuvine, pentru a arăta semnul de iubire al Armatei Române faţă de conducătorul lor. Mi-aş dori ca şi în societatea noastră de astăzi, atât de dezbinată şi de măcinată de invidie, de tot felul de probleme, să se instaureze această pace, această iubire, nu neapărat faţă de conducători, dar măcar faţă de conducătorii Armatei, pe care cu toţii îi preţuim”, a spus primarul Felix Borcean.
Pe acordurile intonate de Fanfara „Lira”, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, au depus coroane la statuia Generalului Ioan Dragalina reprezentanţii Garnizoanei Caransebeş, Episcopiei Caransebeşului, Primăriei municipiului, ai Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, ai Asociaţiei Luptătorilor din 21 Decembrie, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, ai Detaşamentului de Jandarmi, ai Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, ai Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, ai Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, ai Asociaţiei Municipale a Pensionarilor, ai Partidului Naţional Liberal, ai Partidului Social-Democrat, ai Pro România, ai USR, ai Partidului Alianţa Democraţilor şi Liberalilor, precum şi ai Colegiilor Naţionale „Traian Doda” şi „C.D. Loga”, Seminarului Teologic „Ioan Popasu” şi ai Liceelor Tehnologice „Decebal”, „Dacia” şi „Trandafir Cocârlă”.
Manifestarea s-a încheiat, în aplauzele celor prezenţi, cu defilarea Detaşamentului de Onoare, după care participanţii s-au deplasat la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, unde au vizitat expoziţia „Armata Română, în anul Centenarului Banatului. Exponate din colecția personală a generalului de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică”.
Bogdan NAUM