„Armenişana”, lauri pe Litoral


În perioada 20-25 iunie, Ansamblul „Armenişana” a participat la prima ediţie a Festivalului-concurs „Cânt şi joc Dobrogean”, manifestare organizată de Primăria oraşului Eforie Sud, Casa de cultură „Carmen Silva” din localitate şi S.C. BRIMAD VISION SRL, la care au luat parte un număr de 22 de formaţii artistice din întreaga ţară. Spectacolele s-au desfăşurat în cinci locaţii diferite. La Eforie Sud, fiecare ansamblu a fost apreciat de juriul format din personalităţi de marcă ale folclorului românesc, printre care maestrul Ionel Garoafă, coregraful Ansamblului profesionist „Maria Tănase” din Craiova, Constantin Niţă – preşedintele juriului, comandant de vas – dirijor şi compozitor al Fanfarei militare din Marina Militară Română, precum şi mulţi alţi oameni apreciaţi în lumea muzicii şi coregrafiei româneşti, din Botoşani, Braşov etc. La Eforie Nord, locul de desfăşurare a fost Teatrul de vară, în Staţiunea Techirghiol – Teatrul „Jean Constantin”, unde printre spectatorii care au asistat la evoluţia Ansamblului „Armenişana” s-a numărat şi o familie din Caransebeş – fostul judecător Mişu Rădulescu şi soţia sa. Celelalte două locaţii au fost Casa culturală din comuna Agigea şi localitatea Pecineaga, renumită în judeţul Constanţa, unde edilul-şef este un om de mare omenie şi de mare caracter.

În cele cinci zile de spectacol, Ansamblul „Armenişana” a prezentat trei suite de jocuri populare din zona de munte a Banatului, în execuţia a şapte perechi de dansatori, o poezie în grai, prin Amalia-Romina Dragomir, în vârstă de 7 ani, şi a participat cu un solist instrumentist la saxofon sopran – Adrian Dragomir.

Atât Ansamblul, cât şi cei doi tineri s-au bucurat de aplauzele publicului spectator şi de aprecierea juriului, care a deliberat în ultima zi de concurs, după evoluţia tuturor formaţiilor participante.Astfel, Premiul I şi Trofeul festivalului au fost acordate Ansamblurilor din Zărneşti-Braşov şi „Armenişana”, din Armeniş; Premiul II – Ansamblul „Trei generaţii”, din Flămânzi – Botoşani, iar Premiul III, Ansamblului „Poeniţa” din Drajna-Prahova. Diplome de Excelenţă au primit recitatoarea poeziei în grai bănăţean Amalia-Romina Dragomir şi solistul instrumentist Adrian Dragomir.

Pentru că Ansamblul „Armenişana” a obţinut Premiul I, organizatorii au oferit un sejur de şapte zile, în perioada 10-16 august, pe Litoral, unde „Armenişana” va susţine spectacole folclorice de câte două ore la Eforie Sud, pe scena special amenajată în centrul staţiunii.

În perioada 1-7 iulie, parte a Ansamblului „Armenişana” s-a aflat în Serbia, la Dolovo, într-o tabără de coregrafie intitulată „Jocul popular – Tradiţie Perenă”, alături de solista de muzică populară Daniela Ploia.

Dumitru DRAGOMIR, director Cămin cultural Armeniş şi coregraful Ansamblului „Armenişana”