În perioada 16-19 august, Ansamblul de Cântece şi Dansuri „Armenişana”, al Căminului Cultural Armeniş, a fost invitat de către conducătorul artistic al Ansamblului de dansuri din cadrul Căminului Cultural „25 Mai” din Doloave, Lucian Danilov, la Festivalul Memorial „Maja Rezać”, de la Deliblata. Invitaţia a fost făcută în baza proiectului transfrontalier „Poli de excelenţă între Căminele Culturale”, motiv pentru care „Armenişana” a participat, împreună cu Ansamblul de dansuri din cadrul Căminului Cultural „25 Mai” din Doloave, la pregătirile intense ale gazdelor, în vederea participării acestora la marele Festival de Muzică Românească şi Folclor – Torac 2012. Dolovenii se vor prezenta la Torac cu coregrafia intitulată „Pe Valea Timişului”, pusă în scenă, în luna iunie, de coregraful Ansamblului „Armenişana”, Dumitru Dragomir.
La sosirea Ansamblului „Armenişana” în Doloave, cărăşenii au fost întâmpinaţi de membrii formaţiei din Doloave, în fruntea cărora s-a aflat coordonatorul lor artistic, Lucian Danilov. Încă din primul moment s-au legat relaţii de prietenie între componenţii celor două ansambluri, bănăţenii fiind repartizaţi „spre găzduire” la colegii lor din Doloave. După ce s-au familiarizat cu gazdele, seara, dansatorii celor două ansambluri s-au întors la Căminul Cultural „25 Mai” şi au repetat împreună coregrafia de pe Valea Timişului, pentru ca membrii ansamblului din Doloave să vadă pe viu originalitatea şi stilul dansului specific zonei de munte a Banatului. După prima repetiţie comună, armenişenii au rămas uimiţi de felul în care membrii ansamblului din Doloave au interpretat jocurile de pe Valea Timişului.
În data de 17 august, cele două ansambluri au participat la un regal de cântece şi dansuri desfăşurat pe scena de vară a Casei de Cultură din Kuvin, alături de acordeonistul Igor Ivković şi solista vocală Daniela Văcărescu din Caransebeş, colaboratoare a Ansamblului „Armenişana”. După spectacol, organizatorii au oferit o masă comună celor două formaţii artistice.
Ziua de 18 august a însemnat participarea Ansamblului de Cântece şi Dansuri „Armenişana” la cea de a şaptea ediţie a Festivalului „Maja Rezać”, de la Deliblata, alături de alte şase formaţii de cântece şi dansuri din Serbia. Manifestarea a început cu o paradă a portului şi cântului popular, pe traseul Şcoală – Centru – Biserică – Cămin Cultural, toate formaţiile oprindu-se pe platoul din faţa Căminului cultural, evoluând apoi, pe rând, pe scena din interiorul Căminului. Ansamblul „Armenişana”, la fel ca şi celelalte formaţii participante, s-a bucurat de ropotele de aplauze primite din partea spectatorilor prezenţi în număr foarte mare în sala Căminului cultural din Deliblata. La încheierea manifestării, Ansamblul „Armenişana” a primit Trofeul Festivalului, precum şi Diploma de Excelenţă pentru prestaţia artistică. Totul s-a încheiat cu o cină la care au fost invitate toate ansamblurile participante, alături de organizatori, într-o locaţie special amenajată în acest scop.
În data de 19 august, cele două ansambluri prietene s-au deplasat la Lacul de la Biserica Albă, unde au petrecut clipe frumoase împreună. În jurul orei 14, a sosit timpul ca membrii celor două formaţii să se despartă, luându-şi rămas-bun cu lacrimi în ochi. Ansamblul „Armenişana” a plecat spre Pecica, judeţul Arad, unde a participat la Festivalul „Praznicul de Pită Nouă”, iar sârbii din Doloave s-au întors spre casă.
Să mai spunem că, pe lângă faptul că membrii Ansamblului din Doloave vor evolua pe scena marelui Festival de Muzică Românească şi Folclor de la Torac – 2012 cu dansuri puse în scenă de coregraful Ansamblului „Armenişana”, Dumitru Dragomir, ei vor purta costume tradiţionale împrumutate de la componenţii Ansamblului „Armenişana”. De asemenea, în data de 26 august, Ansamblul din Doloave a participat la cea de a doua ediţie a Festivalului „Vest Authentic pe Mureş”, organizat la Periam, judeţul Timiş.
De menţionat că, în aceste patru zile de colaborare şi nu numai, membrii celor două ansambluri au pus bazele unei tabere de folclor, care se va desfăşura în cursul anului viitor, pe o perioadă de şapte zile, atât în România, cât şi în Serbia.
Conducerea Ansamblului „Armenişana” ţine să mulţumească, şi pe această cale, Primăriei şi Consiliului Local Armeniş, precum şi primarului Petru Vela, pentru sprijinul acordat în demersul lor cultural-artistic.
Sonia BERGER