La sfârşitul săptămânii trecute, la Armeniş a avut loc cea de a IV-a ediţie a Festivalului de folclor „Jocul popular – tradiţie perenă pe Valea Timişului”, manifestare culturală desfăşurată în Anul Centenarului.
Acţiunea a fost găzduită de Căminul cultural din centrul de comună, în zilele de 3 şi 4 august. În deschidere, vineri a avut loc o scurtă paradă a portului popular, care s-a oprit pe platoul din fața instituţiei de cultură. Aici s-a jucat o horă bănățeană în care au fost angrenați toți participanții celor şase ansambluri prezente la festival, respectiv „Armenișana” cu toate cele trei grupe („Piticii Armenișanei”, „Armenișana Mică”, cu solista vocală Marisa Botoș Nicola – colaboratoarea ansamblului, și „Armenișana” – coregraf Dumitru Dragomir), „Brâulețul” din Celaru, judeţul Dolj, coregraf Ionel Garoafă, coregraful Ansamblului profesionist „Maria Tănase” din Craiova, „Păstrătorii Tradiției” din Pecica, judeţul Arad, coregraf prof. Vasile Peri, „Florile Stăvilarului”, din Coșteiu, judeţul Timiș, instructor-coregraf Liliana Carebia, „Lugojana”, din Lugoj, judeţul Timiş, coregraf Maestrul Puiu Munteanu, și „Ghiocelul” din Sibiu, coregraf Maestrul coregraf profesorul Vasile Stoia.
Spectacolul a fost deschis de „Piticii Armenișanei” și s-a încheiat cu evoluţia unui grup de dansatori instruiți de Maestrul coregraf profesorul Vasile Stoia, dansator profesionist la Ansamblul „Junii Sibiului”. Toate ansamblurile participante s-au bucurat de înalta apreciere a spectatorilor. Fiecare formaţie artistică participantă a primit din partea organizatorilor o plachetă inscripționată și un simbol al Ansamblului „Armenișana”.
Sâmbătă, spectacolul a fost deschis de Ansamblul „Teregoveana”, instructor-coregraf Ilie Pîrvulescu, urmat de „Junii Banatului” al Centrului de Cultură și Artă Timișoara, coordonați și instruiți de Maeștrii coregrafi Brândușa și Nicolae (Lăiță) Stănescu, managerul instituției fiind Liliana Laichici, după care au evoluat Ansamblul de jocuri țigănești „Romales” al Casei culturale „Ion Stoia Udrea” din Greoni, coregraf Iancu Lepa, Ansamblul „Doina Timișului” al Casei de cultură a studenților din Timișoara, Maestru coregraf prof. Marius Ursu, Ansamblul „Bobocica” al Casei de cultură „Amza Pellea” din municipiul Băilești, judeţul Dolj, instructor-coregraf Adi Radu, dansator profesionist la Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova, și managerul instituției din Băilești, nimeni altul decât cobzarul Marcel Boța, spectacolul fiind încheiat de cei mai speciali oaspeți pentru noi gazdele, Ansamblul „Ghiocelul ” din Sibiu.
Şi de această dată, spectatorii s-au bucurat de un regal folcloric oferit de ansamblurile participante, aplaudând cu generozitate evoluția fiecărei formaţii în parte.
Festivalul a fost organizat de Asociația Cultural-Folclorică „Armenișana” și Căminul Cultural Armeniș, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, primarului comunei Armeniș, Ioan Cristian Vela, și al sponsorilor Ioan Barthl (Pele) din Belgia, născut în Armeniș, Ioan Vetreș (Nică), Ionel Dragomir (Popescu), Balasz Gheza, toți din Armeniș, ing. Gheorghe Lăzărescu și Traian Cojocariu (Mocea) din Teregova.
Țin să mulțumesc ansamblurilor participante, conducătorilor și instructorilor-coregrafi, părinților, instituțiilor care m-au susținut în organizarea acestui festival – Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, şi nu în ultimul rând sponsorilor, primarului și nepoatei mele Amalia-Romina Dragomir, care a dansat și a asigurat prezentarea acestei a IV-a ediții a manifestării. Orice început e greu, cu emoții, dar viitorul ne aparține!
Cu ajutorul domniilor lor și al lui Dumnezeu, sperăm ca la ediția cu numărul 5 să avem o paletă mai colorată a ofertei culturale. Să ne vedem cu bine în 2019!
Mitru DRAGOMIR