Artă, la Casa de Cultură din Caransebeş


Joi, 8 august, Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş a oferit celor prezenţi în Sala de spectacole o adevărată seară de vis, şi asta deoarece, citându-l pe H. A. Overstreet, „Muzica este singurul mijloc prin care simţim aceste emoţii în deplina lor universalitate”. Invitatul special al concertului a fost maestrul Sabin Păuţa, care i-a prezentat pe Nicolas Simion (Germania), la instrumente cu ancii, şi pe Sorin Romanescu (România), la chitară, cei doi revenind în Banatul Montan, după Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna, din luna iulie, să spună o „Poveste improvizată”, printr-un recital care s-a bucurat de un real succes.

„Orice poveste începe, stereotipic, cu «a fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti». Saxofonul, scurt, reper, refugiu, saxofonul Făt-Frumos, şi chitara – cuvânt, răspuns, expresie, chitara Ileană-Cosânzeană, s-au îngemănat într-un concept-experiment, s-au unit într-o POVESTE IMPROVIZATĂ, una care, cu siguranţă, va rămâne în istorie. Această POVESTE IMPROVIZATĂ, semnată de Nicolas Simion şi Sorin Romanescu, este un best-seller care merită reeditat”, a spus Camelia Duca, reprezentant al Societăţii pentru Cultură METARSIS, citându-l pe Florian Lungu.

„Concertul a mers foarte bine la Brebu Nou, publicul a fost încântat, la fel şi organizatorii şi aşa am ajuns la Caransebeş. Şi pentru că pe ultimul meu CD am un medley cu piese din Banat, şi, cumva, acesta a ajuns la urechile domnului primar al Caransebeşului, Marcel Vela, am prezentat acest program şi aici. Sunt pentru prima dată la Caransebeş, dar muzică bănăţeană ascult de când eram la Liceul de muzică”, a afirmat Nicolas Simion, considerat, în momentul de faţă, unul dintre cel mai mari saxofonişti din lume.

„Împreună cu primarul Caransebeşului, Marcel Vela, am reuşit să îmbinăm muzica clasică, cu jazzul. Ce poveste poate fi mai frumoasă decât cea muzicală, o poveste în care naratorul va fi, bineînţeles, maestrul Sabin Păuţa, acest rege al muzicii, reîntors din SUA, acasă”, a mai spus Camelia Duca.

Maestrul Sabin Păuţa este „Conductor emeritus” al Plainfield Symphony Orchestra din New Jersey, cea mai veche orchestră simfonică din Statele Unite ale Americii, Doctor în muzică, titlu decernat de London Institute for Applied Research, Doctor în compoziţie al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, maestrul figurând, alături de cei mai mari muzicieni ai lumii, în volumele „International Who’s Who in Music”, publicat la Cambridge, Anglia (ediţiile 1980-1984-1992-2000) şi „2.000 de americani notabili”, publicat de American Biographical Institute.

„În această seară, am ascultat un minunat concert, care a avut loc în urmă cu aproximativ o lună, la Brebu Nou, cu ocazia Festivalului de Jazz de la Gărâna. Cei de acolo au descoperit această sală minunată, proaspăt renovată, şi au dorit să extindem acest concert şi în alte localităţi. Mi s-a părut o idee foarte bună. Mi-a plăcut scena, mi-a plăcut publicul, fapt pentru care am să le propun să vin aici şi cu orchestra mea, de la Facultatea de Muzică din Universitatea de Vest din Timişoara”, a declarat maestrul Sabin Păuţa.

În aceeaşi seară, a mai încântat publicul Cvartetul „Furiant” din Austria, format din Stefano Mesaglio (Italia), vioara întâi, Vlad Popescu (România), vioara a doua, Gregor Hrabar (Slovenia) la violă, şi Nika Svarc (Slovenia) la violoncel, care au oferit spectatorilor piese de Joseph Haydn, Georg Kurtag şi Claude Debussy.

„La Caransebeş, încercăm să arătăm că lumea iubeşte muzica de calitate şi că aici sunt artişti de renume mondial, care au venit să ne descarce o parte din sufletul lor, prin muzică, pornindu-ne, fiecăruia dintre noi, imaginaţia şi dorinţa de frumos”, aspus Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş.

Evenimentul s-a desfăşurat în organizarea Primăriei, a Casei de Cultură „George Suru” din municipiu şi a Societăţii pentru Cultură METARSIS – activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană.

Ştefan ISAC