Odată cu prima zi a lunii mai, clienţii caransebeşeni care achiziţionează produse specifice din principala piaţă agroalimentară a municipiului pot afla exact de unde provin legumele şi fructele cumpărate, dar şi informaţii despre fermier.
Astfel, comercianţii agricoli trebuie să deţină atestatul de producător pentru a-şi putea vinde marfa la tarabele din Piaţa agroalimentară centrală. Documentul, care înlocuieşte certificatul de producător, conţine informaţii amănunţite atât despre cel care produce, cât şi despre ferma acestuia.
Concret, potrivit Legii pieţelor, care a intrat în vigoare în luna octombrie a anului 2014, atestatul conţine informaţii precum numele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată de acesta, respectiv efectivele de animale pe care le deţine şi pe care le-a înregistrat în Registrul agricol.
Actul, eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, este valabil un singur an şi trebuie ştampilat şi semnat semestrial de Primăria comunei sau oraşului pe teritoriul căruia are respectivul producător exploataţia. Actul se poate acorda cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură.
Totodată, fie că vând la bucată sau engros, producătorii agricoli persoane fizice cu atestat de producător mai trebuie să deţină şi un carnet de comercializare. Şi acesta se eliberează, la cerere, tot de către Primăria pe a cărei rază de competenţă se află terenul, ferma sau gospodăria în care se obţin produsele vândute. Carnetul este unul cu elemente de siguranţă speciale, tipărit exclusiv de către Imprimeria Naţională şi alcătuit din trei file.
De menţionat şi faptul că, fară cele două noi documente, producătorii din zona municipiului de pe Timiş şi Sebeş nu îşi vor putea vinde mărfurile specifice în perioada următoare, în principala piaţă agroalimentară a oraşului.
Reglementările în vigoare prevăd însă şi o serie de sancţiuni pentru producătorii care nu vor ţine cont de regulile privind atestatul de producător şi carnetul de comercializare.
Astfel, cei care vor utiliza carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare a filelor ar putea fi sancţionaţi cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.
De asemenea, producătorii agricoli care vor transporta produse agricole de la locul de deţinere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligaţia de a deţine o filă completată corespunzător cantităţilor şi structurii sortimentelor transportate, ar putea primi o amendă de la 3.000 la 4.000 de lei. În plus, dacă nu vor afişa eticheta de produs, comercianţii vor fi pasibili de o amendă care va fi cuprinsă între 100 şi 300 de lei.
Amenzile cresc considerabil în cazul în care producătorii comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor. În această situaţie, amenzile sunt cuprinse între 15.000 şi 22.500 de lei. Mai mult decât atât, dacă producătorii vor vinde, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei.
Vasi POPESCU
Pingback: Atestatul de producător, obligatoriu pentru comercianţii din pieţe | Piata Gugulanilor