Bănăţenii au împlinit 298 de ani!


Ziua de 21 iulie este reprezentativă pentru locuitorii Ţării Gugulanilor, această dată fiind considerată, conform legii, Ziua Banatului.

Data marchează un eveniment istoric de o mare importanţă, şi anume, semnarea Tratatului de la Passarowitz din anul 1718, prin care s-a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte, şi Imperiul Habsburgic şi Republica Veneţiană de cealaltă parte, Banatul  redevenind astfel provincie europeană şi creştină.

În urma acestui acord, Banatul şi alte teritorii stapânite de otomani au fost încorporate Casei de Habsburg, acest eveniment fiind momentul de renaştere a provinciei istorice. În continuare au fost luate o serie de măsuri de către noua administraţie, reforme care au reconstruit aproape de la zero o regiune aflată în degringoladă.

Tot în acea perioadă a fost conceput primul Steag al Banatului, cu o cruce albă pe fundal verde.

Anterior anului 1718, otomanii au avut mai multe succese împotriva Veneţiei şi în luptele purtate în Grecia, dar au fost înfrânţi la Petrovaradin de către trupele imperiale habsburgice conduse de prinţul Eugeniu de Savoia. În consecinţă, în urma tratatului, Imperiul Otoman a pierdut Banatul Timişoarei, Serbia de Nord, nordul Bosniei şi Oltenia, în favoarea Casei de Habsburg. Belgradul şi Oltenia au fost luate ulterior înapoi de Imperiul Otoman, în anul 1739, prin Tratatul de la Belgrad.

Proiectul legislativ prin care data de 21 iulie a devenit Ziua Banatului a fost adoptat de Senatul României în luna aprilie a anului 2015. Demersul a luat naştere la iniţiativa mai multor parlamentari din judeţul Timiş.

Vasi POPESCU