„Banii alocaţi de la Uniunea Europeană sunt salvarea noastră”


Declară Ioan Rusu, primarul comunei Ezeriş

În ultimii ani, Ioan Rusu, primarul comunei Ezeriş, a reuşit să realizeze cam tot ce şi-a pus în plan. „Am adus fonduri în comună de aproape cinci milioane de euro, fie prin fostul Program SAPARD, fie prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, iar planurile mele nu se opresc aici. Am întâmpinat greutăţi în toţi aceşti ani, dar am reuşit să le depăşesc, iar acum sunt mulţumit, pentru că Ezerişul, o comunitate de numai 1.200 de locuitori, a fost o localitate săracă. Nu ne putem lăuda nici acum că suntem bogaţi, dar oamenii au apă în case şi peste câteva săptămâni va începe racordarea la reţeaua de canalizare. În plus, am reuşit asfaltarea a şase kilometri de drum şi amenajarea unui Centru de zi pentru bătrâni la Soceni. Toate acestea s-au făcut cu bani de la UE, prin accesarea Măsurii 322“, adaugă Rusu.

Şi, tot cu bani europeni, la Ezeriş se construieşte un Centru de informare turistică, acesta urmând să fie finalizat până la sfârşitul acestui an, urmând ca până în 2014 administraţia locală să inaugureze şi un drum agricol de 7 kilometri, din care 6,5 km asfaltaţi. Investiţia se ridică la un milion de euro, bani nerambursabili, obţinuţi de conducerea Primăriei prin accesarea Măsurii 125.

Ioan Rusu e de părere că România ar fi putut cheltui mai mult din sumele alocate de Uniunea Europeană, în perioada 2007-2013, pentru programele de dezvoltare rurală, dacă legislaţia ar fi fost mai permisivă. „E vina sistemului. Legislaţia este mult prea stufoasă şi, de multe ori, neclară. Din această cauză nu mulţi primari reuşesc să acceseze banii europeni sau să-şi ducă la final lucrările începute. În plus, din cauza birocraţiei şi a personalului insuficient din instituţiile care se ocupă cu derularea acestor programe europene, apar întârzieri, care aduc cu ele penalităţi pe care tot primarii le plătesc. De aceea sunt de părere că lucrurile trebuie să se schimbe, iar deciziile stau în mâinile celor de la centru, din Capitală. Dacă viitorul Program de Dezvoltare Rurală 2014-2020 va fi gândit aşa cum trebuie, cu siguranţă România va atrage mai multe fonduri europene, şi asta fiindcă banii alocaţi de UE sunt salvarea noastră, deoarece sunt puţine primării care îşi permit să suporte din bugetul local lucrări cum ar fi cele de alimentare cu apă sau canalizare, investiţii necesare pentru orice comunitate europeană“, a mai spus Ioan Rusu.

Sonia BERGER