Buget nepolitizat pentru Caraş-Severin


În cursul săptămânii trecute a fost adoptat bugetul judeţului Caraş-Severin, banii fiind distribuiţi unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv comunelor şi oraşelor. Sumele au fost alocate în primul rând pentru plata arieratelor şi pentru plata coparticipării la proiectele europene. Pentru prima oară în ultimii ani, consilierii judeţeni au fost de acord că bugetul nu este unul politizat şi că banii au fost distribuiţi conform cu cererea şi proporţional cu proiectele aflate în derulare.

În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a spus că sumele asigură 90 la sută din arieratele pe care le înregistrează instituţiile din administraţia publică locală. Pe de altă parte, se permite continuarea proiectelor cu finanţare europeană aflate în derulare, atât la nivelul judeţului, cât şi al primăriilor. „Este o abordare echilibrată a bugetului, a modului în care am repartizat sumele pe diversele unităţi administrativ-teritoriale. În accepţiunea noastră, vom continua să dezvoltăm aceste proiecte, care însumează aproximativ 500 de milioane de euro la nivelul întregului judeţ, proiecte care se vor eşalona pe parcursul următorilor doi ani, având în vedere îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, în general, precum şi a infrastructurii spitaliceşti. Mă refer aici la investiţii importante, care se vor face atât la spitalul din Reşiţa, cât şi la cel de la Caransebeş, cu cofinanţare judeţeană şi locală, dar şi la continuarea proiectelor privind dezvoltarea infrastructurii din mediul rural, pe fonduri europene alocate pentru apă şi canalizare, uzine de apă şi staţii de epurare, în toate cele opt oraşe ale judeţului, precum şi pentru managementul integrat al deşeurilor, în tot Caraş-Severinul”, a mai spus Frunzăverde.

În ceea ce priveşte sumele alocate din cota de 20 la sută din Taxa pe Valoarea Adăugată, precum şi din cota de 18,5 la sută din impozitul pe venit, oraşele din Caraş-Severin au primit următoarele sume de la Consiliul Judeţean: Reşiţa – 3,5 milioane de lei de la Consiliul Judeţean (având un venit total estimat, pentru 2013, de 58,5 milioane de lei); Caransebeş – 1,3 milioane de lei de la CJ (total – 20,02 milioane de lei); Anina – 0,96 milioane de lei de la CJ (total – 5,57 milioane de lei); Băile Herculane – 0,95 milioane de lei de la CJ (total – 6,31 milioane de lei); Oţelu Roşu – 0,83 milioane de lei de la CJ (total – 6,39 milioane de lei); Bocşa – 0,50 milioane de lei de la CJ (total – 8,28 milioane de lei); Moldova Nouă – 0,18 milioane de lei de la CJ (6,14 milioane de lei); Oraviţa – 0,10 milioane de lei de la CJ (7,39 milioane de lei).

Comunele care au beneficiat de cele mai importante alocări bugetare sunt Berzasca, Bucoşniţa, Obreja, Sicheviţa şi Teregova.

Sonia BERGER