Camera de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin a organizat săptămâna trecută cea de a XXI-a ediţie a Topului Firmelor, respectiv cea care a răsplătit performanţele obţinute de agenţii economici în anul 2012, eveniment găzduit de Hotelul „Rogge” din Reşiţa. Pe lângă oamenii de afaceri, la manifestare au fost prezenţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, care a transmis mesajul preşedintelui acestei instituţii, Sorin Frunzăverde, şi Mircea Mereu, din partea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Timişoara.
Conform declaraţiilor directorului Camerei, Petru Buzzi, CCI Caraş-Severin a fost prima din ţară care a organizat un Top al firmelor, cu un an înaintea celorlalte, devansând lucrurile în acest sens, însă nu şi în ceea ce priveşte economia judeţului. „În ultimii ani, lucrurile s-au mai degradat, însă nu într-atât încât să nu ne mândrim cu firmele care se situează în top, în ciuda poverii fiscale care le apasă tot mai greu. Povara fiscală nu este cea mai mare în România, ci veniturile sunt mici”, a mai spus Petru Buzzi.
La rândul lor, oamenii de afaceri au spus că este o adevărată aventură să faci afaceri în România. Ei se confruntă în permanenţă cu lipsa unei strategii guvernamentale pentru România, cu lipsa predictibilităţii, cu un cod fiscal halucinant din punctul lor de vedere, tot mai stufos şi mai complicat de la un an la altul.
„Unele dintre firme îşi păstrează de mulţi ani locul întâi, doi sau trei în acest clasament, iar altele vin acum şi se aşează în frunte, pe măsură ce noi afaceri se dezvoltă, pe măsură ce industrii sau servicii noi îşi fac apariţia în Caraş-Severin”, a mai spus Petru Buzzi. De asemenea, şase firme din Caraş-Severin se regăsesc pe locul I şi în Topul firmelor organizat la nivel naţional de către Camera de Comerţ şi Industriei a României.
Cu acest prilej, Mircea Mereu, de la Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Timişoara, a prezentat Programul de minimis, ce va fi lansat pe data de 15 ianuarie. „Programul şi ghidul se găsesc deja pe site-ul nostru, care poate fi accesat de cei interesaţi. Accesul se poate face completând un formular, în care fiecare poate să îşi facă o evaluare şi un punctaj. Cei care fac producţie vor avea, desigur, prioritate, ca de altfel şi firmele care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural, ori care vor angaja personal din rândul şomerilor”, a spus Mircea Mereu. Cu ajutorul acestui program, agenţii economici pot accesa până la 100.000 de euro, din care 90 la sută sunt nerambursabili, pentru dezvoltarea şi modernizarea întreprinderilor.
Sonia BERGER