Săptămâna trecută, în municipiul de pe Timiş şi Sebeş, a fost inaugurat Căminul pentru Persoanele Vârstnice ,,Sfinţii Constantin şi Elena”. Aşezământul – primul de acest fel din Caransebeş, construit la standarde europene – are 25 de salariaţi şi o capacitate de 50 de locuri. La fiecare două camere, în care vor fi cazaţi câte doi bătrâni, a fost amenajat câte un grup sanitar dotat cu toate utilităţile. Beneficiarii Centrului trebuie să aibă vârsta minimă de 65 de ani şi vor fi selectaţi în urma unor anchete sociale. (C. Senco)
Joi, 19 mai, la Caransebeş a avut loc inaugurarea Căminului pentru Persoanele Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena”. Primul aşezământ de acest fel din municipiu, construit la standarde europene, are 25 de salariaţi şi o capacitate de 50 de locuri. La fiecare două camere, în care vor fi cazaţi câte doi bătrâni, a fost amenajat câte un grup sanitar dotat cu toate utilităţile. De asemenea, aici va funcţiona o sală de mese, o sală pentru petrecerea timpului liber, una în care vor fi primiţi vizitatorii, iar accesul în camere se va face numai pe bază de cartelă. Pentru protejarea persoanelor ce vor fi asistate aici, în fiecare cameră au fost montate sisteme de alarmă şi antipanică. „Beneficiarii Centrului trebuie să aibă vârsta minimă de 65 de ani şi ei vor fi selectaţi în baza unor anchete sociale. Cei care beneficiază de pensii vor plăti doar 60 la sută din acest venit pentru acoperirea unei părţi a costului întreţinerii”, ne-a declarat Elena Amzoi, director în cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, managerul proiectului.
Investiţia în azilul de lux a fost una pe măsură. În baza unei Hotărâri din anul 2007, a fostului Guvern Tăriceanu, s-au alocat aici 38 de miliarde de lei vechi, echivalentul a aproximativ 950.000 de euro. La aceasta sumă s-a mai adăugat o sponsorizare de 40.000 de euro din partea societăţii Alcoa, actuala Sumitomo din Caransebeş, pentru întregul mobilier de care se vor bucura bătrânii din acest Cămin. Cheltuielile cu utilităţile vor fi asigurate de către Direcţia de specialitate a administraţiei judeţene. Slujba de sfinţire a imobilului a fost oficiată de un sobor de preoţi în fruntea căruia s-a aflat pr. Protopop Liviu-Mihai Drăgan, iar părintele Călin Ianchiş, după ce a motivat absenţa P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, participant la şedinţa Sfântului Sinod, a oferit aşezământului o icoană.
„Participăm la un eveniment important pentru locuitorii Caransebeşului şi ai zonei, iar faptul că au fost finalizate lucrările aşezământului cu numele de <<Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena>>, în preajma marii sărbători, nu poate decât să ne bucure şi mai mult”, a spus Ionesie Gheorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care a participat la această sfinţire.
La rândul lui, primarul Ion Marcel Vela a subliniat eficacitatea parteneriatului dintre Consiliul Judeţean, Primăria şi Episcopia Caransebeşului, care au pus bazele Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Vasile cel Mare”, administrat de Episcopie, în care Consiliul Judeţean achită contravaloarea utilităţilor, iar Primăria contravaloarea salariilor personalului. Edilul caransebeşean a mai apreciat şi întregirea acestui complex în cadrul căruia va funcţiona şi noul asezamant social, precum şi implicarea societăţilor comerciale şi a organizaţiilor neguvernamentale în asemenea acte sociale.
Căminul pentru Persoanele Vârstnice de la Caransebeş îşi va primi cei dintâi beneficiari la 1 iunie, dată la care va fi numit şi noul director.
Carmen SENCO