Campania de vaccinare antigripală, în plină desfăşurare



În cadrul recentei Comisii de Dialog Social, reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin au prezentat o informare privind campania de vaccinare antigripală.
Persoanele în vârstă şi foarte tinere, pacienţii cu boli cronice (respiratorii, cardiovasculare etc.) sunt predispuse la apariţia complicaţiilor datorate gripei.
Cea mai eficientă măsură de control al bolii şi prevenire a apariţiei complicaţiilor este reprezentată de imunoprofilaxia cu vaccinuri gripale. Pentru prevenirea apariţiei unor epidemii de gripă sezonieră, prin politica sa de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii asigură în fiecare an vaccinarea gratuită a unui segment important de populaţie predispus la contactarea bolii şi apariţiei unor complicaţii.
Grupele populaţionale considerate de risc pentru a dezvolta complicaţii datorate gripei şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală identificate în judeţul nostru sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, virusul imunodeficienţei umane, în Caraş-Severin fiind catagrafiate 19.960; copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 59 de luni – 859; gravidele – 134; medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar din spitale, unităţi din ambulatoriu, salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii şi bătrâni), salariaţii unităţilor de bolnavi cronici – 2.370; persoanele, adulţii şi copiii, rezidente în instituţii de ocrotire socială sau care acordă asistenţă medicală, socială şi de îngrijire la domiciliul persoanelor la risc înalt – 862; persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani – 12.011.
Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul 2020-2021, conform calendarului elaborat de către Ministerul Sănătăţii, a început în data de 14 septembrie, Direcţiei de Sănătate Publică Caraș-Severin fiindu-i repartizate un total de 36.640 de doze, din care până în prezent au fost primite în prima tranşă 4.080 de doze, în a doua tranşă 550 de doze, iar în a treia 6.240 de doze. Urmează să ajungă în judeţ tranșa a patra de 850 de doze, a cincea de 6.330 de doze, tranșa a șasea de 5.400 de doze, tranșa a șaptea de 6.240 de doze, ultima tranșă fiind de 6.920 de doze. În total au fost primite 10.870 de doze de vaccin gripal. Campania de vaccinare antigripală se va finaliza la sfârșitul lunii decembrie a acestui an.
La întocmirea catagrafiei pentru persoanele care se încadrează în grupele la risc au fost incluse toate persoanele în vârstă aflate în instituţiile de ocrotire pentru bătrâni din Anina, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Sacu, Zăgujeni, Glimboca, Oțelu Roșu şi Oravița, precum şi personalul care îşi desfăşoară activitatea în aceste unităţi. În aceste unităţi, toate persoanele asistate, precum şi personalul medico-sanitar au fost vaccinate, se arată în informare.
De asemenea, a fost repartizat vaccin în cantitate suficientă pentru unităţile medicale cu profil de boli de nutriţie şi diabet, dar şi oncologie, având în vedere faptul că marea majoritate a pacienţilor aflaţi în evidenţă sunt persoane în vârstă. S-a organizat separat vaccinarea antigripală la nivelul unităților de hemodializă, unde au fost vaccinați atât pacienții hemodializați, cât și personalul care le oferă asistență. De asemenea, în raport se mai arată că s-a organizat vaccinarea separată a persoanelor seropozitive HIV, unde au fost imunizate 200 de persoane.
Personalul medico-sanitar și auxiliar din spitalele de pe raza județului care și-a exprimat acordul pentru imunizare a fost, de asemenea, vaccinat integral.
Pentru medicii de familie din județ au fost repartizate un număr de 5.145 de doze de vaccin gripal, activitatea de vaccinare a persoanelor la risc de a dezvolta complicații datorită gripei fiind în plină desfășurare. Totodată, a fost repartizată de către Ministerul Sănătăţii cantitatea de 778 de doze de vaccin gripal către structurile județene ale MAI, MApN și SRI, acestea fiind distribuite.
Până la mijlocul lunii noiembrie, în judeţ au fost vaccinate în total 7.417 persoane din grupele la risc, dintre care 2.150 de persoane de 65 de ani şi peste această vârstă.
Bianca METEŞ