La începutul lunii decembrie, caransebeşeanul Dorian Armaş a devenit, la Teheran, în Iran, campion mondial la culturism, la categoria Classic bodybuilding. A fost încununarea eforturilor depuse timp de un an în care sportivul caransebeşean în vârstă de 43 de ani a obţinut mai multe medalii, ultima fiind, de departe, cea mai strălucitoare şi mai valoroasă.
Întors la Caransebeş, Dorian Armaş a decis să ia o pauză competiţională şi, în primul rând, să se relaxeze. Şi, cum nu-i place să facă promisiuni înainte de competiţii, am aşteptat ca apele să se mai liniştească şi am mers să stăm de vorbă cu el la sala unde se pregăteşte, Cobra Gym, din municipiu.
Referitor la concursurile la care a participat în 2022, l-am întrebat pe Dorian Armaş care i s-a părut cel mai greu. Ne-a răspuns că, în sine, nici un concurs nu este greu, pentru că, odată ajuns acolo, te eliberezi de toate şi locul obţinut aproape că nici nu mai contează.
„Pregătirea de dinaintea concursului este cea mai grea. Propriu-zis, pregătirea aceasta începe cam cu 12 săptămâni înaintea competiţiei, când toate devin mult mai stricte, când devii mult mai atent la alimentaţie, la antrenamente, la odihnă, la absolut tot. De exemplu, în urmă cu două săptămâni, când am participat la Cupa Mondială de Masters de la Teheran, aveam 82 de kilograme, iar acum am 100. Dar e mult mai greu să slăbeşti. Nu e vorba doar de pierderea în greutate, e vorba să dai jos kilogramele şi, în acelaşi timp, să-ţi menţii masa musculară. Trebuie să dai jos ţesutul adipos şi, când se apropie concursul, să scoţi apa din corp, sunt proceduri destul de complexe ca să obţii forma finală la care vrei să ajungi. Practic, doar în ultimele două zile de dinaintea concursului dai jos aproape patru, cinci kilograme, şi asta numai prin deshidratare. E greu să reuşeşti să duci psihic o pregătire până la capăt. Eşti restricţionat de la mâncare, fiindcă, până la urmă, de mâncare e vorba, ce mănânci, când mănânci, cum mănânci, pentru că dieta face diferenţa. Revenirea la greutatea normală e mai uşoară. Acum, ţinând cont că nu voi mai participa prea curând la nicio competiţie, efectiv am dat frâu liber la absolut orice. În ianuarie o să intru din nou într-o semidietă, pentru că primăvara asta am să spun pas competiţiilor, fiindcă are şi corpul nevoie de o perioadă de recuperare, de odihnă, după un an în care am avut patru pregătiri de concurs”.
L-am mai întrebat pe campionul caransebeşean şi cam până pe la ce vârstă poate să facă faţă nivelului la care concurează acum, şi ne-a răspuns simplu: cât îţi permite corpul şi buzunarul. Culturismul, a mai spus el, e un sport extrem de costisitor, dacă vrei să îl practici la nivel competiţional, şi în primul rând e vorba de alimentaţie.
„Nu vreau să dau cifre, dar trebuie luat în calcul faptul că, în ultimele luni, cele de pregătire pentru concurs, eu am mâncat cel puţin două kilograme de carne pe zi. Acum am eliminat carnea de vită, care e mai scumpă, şi am mers mai mult pe pui şi pe peşte. Când începi să scazi din procentajul de carbohidraţi, când începi să scazi în greutate, treptat, şi să rămână ce e frumos, ca să zic aşa, trebuie să contrabalansezi pentru a-ţi menţine masa musculară şi atunci e nevoie de mai multe proteine”.
În ceea ce priveşte vârsta până la care se poate concura la nivel înalt, Dorian Armaş a preferat să-mi arate o fotografie în care apare alături de un sportiv în vârstă de 65 de ani, imagine pre care, la prima vedere, ai putea-o crede trucată, însă campionul caransebeşean ne-a asigurat că e cât se poate de reală, ea fiind făcută la Cupa Mondială de la Teheran, din luna decembrie.
Medaliatul cu aur la Teheran ne-a vorbit şi despre tinerii al căror mentor este. „În 2022 am avut la sală doi sportivi care au participat la Campionatul Naţional, ei se pregătesc la «Cobra Gym», dar sunt legitimaţi la alte cluburi sportive, pentru că noi nu suntem afiliaţi la Federaţia Română de Culturism şi Fitness, iar această afiliere va fi următorul pas pe care ne propunem să-l facem, ţinând cont că avem şi sportivi şi mai am şi alte proiecte pentru 2023, de exemplu să pregătesc un băiat în care am mare încredere şi care cred că o să facă o figură frumoasă în competiţii. Atunci, i-am legitima direct la noi şi nu ar mai trebui să concureze sub culorile altor cluburi din ţară”.
Trăgând linie şi concluzionând, Dorian Armaş ne-a mai spus: „Pentru mine, 2022 a fost, de departe, cel mai bun an din punct de vedere sportiv, dar şi personal, prin succesele pe care le-am avut cu băieţii care se pregătesc la noi, la sala «Cobra Gym». În 2022 am fost vicecampion balcanic în Serbia, am ocupat locul al treilea la Campionatul European din Spania, de la Santa Susanna, am ieşit pe locul al patrulea la Campionatul Mondial care s-a ţinut tot în Spania, în toamnă, totul culminând cu aurul pe care l-am obţinut la începutul lunii decembrie, la Cupa Mondială de Masters de la Teheran. În 2023, primăvara competiţională am s-o las deoparte, pentru că vreau să mai progresez pe partea inferioară a corpului, fiindcă, de-acum, când am să mai particip la un concurs am să merg cu pretenţii mai mari, atât din partea Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, eu fiind membru al Lotului Naţional, cât şi din partea mea. Dacă o să fiu mulţumit de rezultat în vară, în toamnă o să mergem direct la Campionatul Mondial. Dar, şi atunci, prefer să vorbim după…”.
Adrian CRÂNGANU