Evenimentele menite să promoveze multiculturalitatea au continuat în Banatul Montan, duminică, 31 iulie, când municipiul Caransebeş a fost gazda celei de a II-a ediţii a Festivalului Internaţional al Cântecului şi Dansului Ucrainean.
Evenimentul a consemnat simpozionul tematic derulat sub genericul „Ucrainenii din Caraş-Severin”, desfășurat la Casa de Cultură, în cadrul căruia au fost prezentate aspecte privitoare la această etnie, precum date istorice, etnografice sau culturale. În continuare, a fost oficiat un serviciu religios în memoria etnicilor ucraineni supuși opresiunilor şi ucişi în evenimentele tragice petrecute în istorie.
De asemenea, cei prezenţi au luat parte la Parada portului şi jocului popular a acestei etnii, derulată în Centrul Civic, pe traseul Piaţa Revoluţiei – Strada Mitropolit Nicolae Corneanu – Piaţa General Ioan Drăgălina. În faţa imobilului Casei de Cultură „George Suru”, etnicii ucraineni şi invitaţii de peste hotare s-au prins într-o horă a prieteniei şi bucuriei, stârnind admiraţia caransebeşenilor aflaţi în Centrul Civic.
Festivalul Internaţional al Cântecului şi Dansului Ucrainean s-a încheiat printr-un spectacol de cântec, joc şi voie-bună, derulat la Casa de Cultură „George Suru”. Şi-au dat concursul Ansamblul Coral „Florile Bucovinei” şi Ansamblul „Primăvara”, ambele din Botoşani, Grupul Vocal şi de Dansuri „Zadunaiska Sici” din Tulcea, Grupul Vocal şi de Dansuri „Glasurile Nehostinei” din Suceava, Ansamblul Coral şi de Dansuri „Vocile Ronei” din Maramureş, Grupul Vocal „Stejarii Tineri” din Timiş, Grupul Vocal „Alunul Verde” din comuna Copăcele, Caraş-Severin, Grupul Vocal şi de Dansuri „Barvinoc” din satul Cornuţel, comuna Păltiniș, Grupul Vocal „Mălinul Roşu” şi Corul „Glasul Ucrainenilor”, ambele din Caransebeş, precum şi invitaţii speciali din cadrul Grupului Vocal „Vesevanca” din Ucraina.
„Acest festival creşte, căci are toate ingredientele, dar mai are şi instituţiile angrenate în organizare, care dau consistenţă şi stabilitate, iar astfel toate acestea constituie premize sigure pentru ca evenimentul să se dezvolte şi în continuare. Doresc să le mulţumesc participanţilor şi să vă asigur că suntem alături de poporul ucrainean, precum şi ei sunt alături de noi”, a declarat managerul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu.
„Ediţia a II-a a Festivalului Internaţional al Cântecului şi Dansului Ucrainean aduce multe lucruri noi faţă de prima ediţie, desfăşurată în anul 1991, în comuna Copăcele. Ne bucurăm că evenimentul cultural este organizat în această frumoasă localitate din Banatul Montan. Momentul în care s-a încins o horă mare în faţa imobilului Casei de Cultură, într-un cerc ce simbolizează viaţa şi cântecul ucrainenilor din Banat şi de pretutindeni, a fost unul deosebit”, a adăugat preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Caraş-Severin, Ivan Liber.
„Venim tocmai de la Tulcea. Am găsit la Caransebeş inimi deschise şi oameni plăcuţi, oameni foarte greu de găsit în ziua de astăzi. Ne bucurăm să invităm grupurile muzicale ale etnicilor ucraineni din judeţul Caraş-Severin la festivalul ce va avea loc în perioada următoare la Tulcea. Vă aşteptăm la noi!”, a spus reprezentantul Grupului Vocal şi de Dansuri „Zadunaiska Sici”.
„Aducem la Caransebeş tradiţiile noastre, cultura, limba, cântecul şi dansul, într-un cuvânt, identitatea ucraineană. Ne bucurăm că ne-am întâlnit aici semenii!”, a adăugat o reprezentantă a Ansamblului Coral şi de Dansuri „Vocile Ronei” din Maramureş.
Evenimentul multicultural a fost organizat de Primăria municipiului Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru” şi Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Caraş-Severin.
Vasi POPESCU