Caransebeş şi Aachen, de 25 de ani împreună


La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie germană de 20 de persoane s-a aflat la Caransebeş, pentru a marca, împreună cu administraţia locală, 25 de ani de colaborare între oraşul Aachen şi municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului. Ceremonia a avut loc duminică, 7 iunie, şi a debutat cu Sfânta Liturghie de la Biserica Romano-Catolică, în cadrul căreia preotul paroh Martin Neagu a oficiat o slujbă de mulţumire pentru sfertul de veac scurs de când au început relaţiile dintre cele două oraşe. Pe lângă membrii Organizaţiei „Rumänien Aktion Hilfe”, la manifestare au participat primarul Marcel Vela, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, precum şi numeroşi credincioşi, biserica recent renovată dovedindu-se neîncăpătoare pentru mulţimea de enoriaşi.

După slujbă, toţi participanţii s-au deplasat în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului, care a găzduit ceremonia care a marcat oficial împlinirea celor 25 de ani de colaborare dintre cele două localităţi. După ce le-a urat bun-venit oaspeţilor germani şi le-a mulţumit, în numele cetăţenilor Caransebeşului, pentru întreaga activitate desfăşurată şi eforturile depuse timp de două decenii şi jumătate în numele prieteniei care leagă cele două localităţi, primarul Marcel Vela a continuat: „În asemenea momente importante, când se aniversează un eveniment ce marchează o perioadă atât de îndelungată de colaborare, cuvintele sunt de prisos, sau nu le găsim pe cele mai potrivite pentru a exprima exact ceea ce simţim. Aşadar, primiţi un simplu «mulţumesc» din adâncul sufletului, din partea mea şi a tuturor cetăţenilor municipiului Caransebeş, a Consiliului local, a tuturor partenerilor, a cetăţenilor şi instituţiilor cu care aţi colaborat şi pe care le-aţi ajutat”.

Edilul i-a înmânat apoi lui Rolf Igel, ca reprezentant al Organizaţiei „Rumänien Aktion Aachen Nord-West”, o Diplomă aniversară, cu prilejul Jubileului a 25 de ani de parteneriat cu Asociaţia „Caritas” Caransebeş, destinat derulării proiectelor social-caritabile în municipiu, iar dna Brigitte Igel a primit un superb buchet de flori din partea city-managerului Nicolae Borcean.

Consider această distincţie drept un mesaj din partea dv., pe care îl voi lua cu mine la Aachen. Noi nu avem un birou acolo, ci mai multe filiale, cărora le voi transmite acest mesaj, pentru că noi am fost «contaminaţi» cu virusul care se cheamă Banat. Observ, pe această diplomă, că oraşul arată altfel decât atunci când am venit prima dată aici, iar Catedrala era un şantier în construcţie. Acum, Catedrala este terminată, iar dv. îl aveţi pe Dumnezeu la mijloc, şi când spun asta mă refer la Arcul care leagă cele două biserici din Centrul civic, ceea ce dovedeşte că în Caransebeş creştinii sunt demult uniţi şi merg pe acelaşi drum”, a spus Rolf Igel.

Edilul Caransebeşului a ţinut să facă câteva precizări după discursul oaspetelui din Aachen, adăugând că, după 25 de ani, partenerii, şi în Germania, şi în România, sărbătoresc Nunta de argint. „Dacă am rezistat 25 de ani împreună, sunt convins că nu vom divorţa niciodată”, le-a spus el celor prezenţi în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei. „În perioada 1991-1996, când am fost viceprimar, eu am propus pentru Catedrala Ortodoxă alte trei variante de amplasare, nu cea din Centrul civic. În 2004, când am fost ales primar, Catedrala era în proporţie de 20 la sută ridicată deja şi nu mai puteam să întorc timpul în anii ’90. M-am gândit însă că Dumnezeu mi-a dat o şansă, aceea ca, după 1.000 de ani de când catolicii şi ortodocşii s-au despărţit, aici, în Caransebeş, să-i unim, şi acesta să fie un mesaj ecumenic transmis în toată lumea. Am construit, atunci, acel Arc, care se numeşte Monumentul Unităţii Spiritual-Creştine, pentru că Dumnezeu este unic, şi noi toţi, indiferent de religie, de etnie sau de ţară, credem în acelaşi Dumnezeu. Aş vrea să vă aduc la cunoştinţă că în Caransebeş este cea mai mică distanţă între ortodocşi şi catolici, de 8,4 metri. Nu există în lume o altă apropiere fizică mai mică decât cea dintre cele două biserici din Caransebeş. Tot în ideea de unitate, Primăria municipiului, cu edil ortodox, a investit în Biserica romano-catolică pentru a o amenaja şi repara, atât în interior, cât şi în exterior. Pentru că ce faceţi dv., ce fac Surorile franciscane, părintele Martin Neagu şi întreaga comunitate catolică din Caransebeş este pentru mine un mesaj de mobilizare, de implicare, şi o dovadă că trebuie să fim uniţi”, a mai spus Marcel Vela.

La rândul său, Rolf Igel i-a înmânat primarului municipiului Medalia „Carol cel Mare”, după care i-au cântat edilului de ziua sa, el împlinind 52 de ani în 2 iunie, după acest moment Marcel Vela mărturisind că, în ultimii 25 de ani, nu a fost niciodată atât de emoţionat.

Şi un amănunt care merită să fie amintit: pentru a înțelege mai bine amploarea implicării comunității germane din Aachen în viața municipiului Caransebeș, oaspeții au făcut cunoscut că la acest moment aniversar a fost prezent și Herr Hans, cel care a condus, personal, de 56 de ori camionul cu ajutoare pentru gugulani.

Sonia BERGER