Caransebeşeanca Lia Lungu, una dintre vocile filmului „Encanto”



„Encanto”, noul film de animaţie Disney care a avut premiera în cursul lunii noiembrie a anului trecut, „deschide noi începuturi, noi uși, și ne revitalizează simțurile, deoarece muzica este cel mai special pansament al oamenilor, este momentul când, împăcați cu adevărat cu noi înșine, putem fi sinceri și noi înşine cu toții, exact așa cum suntem! O doză de suprarealism și fantezie poate potența esența magiei în relația ei directă cu amintirile noastre colective – fiecare a avut o bunică aşa cum este Abuela sau o persoană extrem de specială care i-a rămas în inimă și care crește odată cu vârsta în ființa noastră și pe care o va utiliza ca un ghid interior pe tot parcursul provocărilor vieților pe care le străbatem agale sau într-un ritm amețitor, asemeni erei vitezei în care ne poziționăm”, scriu cei de la Radar de Media.
Solista de muzică ușoară Alina Chinie, membră a trupei „Redblonde”, obișnuită cu rețelele perfecte ale animațiilor Disney cărora le-a dat viață, de la „Rapunzel” sau „Povestea Jucăriilor 4”, la o animație cu iz spaniol, este Isabela Madrigal, sora mai dificilă și isteață a lui Mirabel, tot ceea ce face ea fiind o reușită totală, ca și florile care înfloresc prin magie chiar și când pășește.
Cântăreața de muzică populară Lia Lungu, cu glasul său duios și felul aparte de a combina obiceiurile și tradiția prin folclor, reușește să contureze un personaj crucial și deopotrivă mirific în persoana Abuelei, bunica plină de înțelepciune și farmec a familiei Madrigal, care crede cu adevărat în potențialul neexplorat al lui Mirabel și care o conduce spre căutarea lucrurilor importante.
Lia Lungu, despre care am mai scris în ziarul nostru, și-a petrecut copilăria în Banat, la Domașnea, zona de unde provenea tatăl ei, care, mulţi ani, a fost şef de gară. Acolo, printre fetele venite să vândă călătorilor din trenuri cireşe şi prune, şi-a început „şcoala ei de folclor”, învăţând cântecele, dar şi obiceiurile locului. Studiile liceale și tehnice le-a făcut la Liceul 2 Pedagogic din Caransebeș, Școala de Artă la Timișoara, şi a urmat Facultatea de Jurnalism și Relații Publice Universitatea „Spiru Haret” din București.
Prin concurs, Lia Lungu a devenit solistă vocală la Ansamblul profesionist de cântece și dansuri Timișoara. Pentru un timp, a fost solistă vocală la „Doina Banatului” din Caransebeș, dirijată de Nicolae Perescu şi apoi de Laci Perescu. A urmat angajarea ei ca solistă vocală la Ansamblul ,,Banatul” din Timişoara, condus de Gelu Stan, cu care a debutat în 1973 la Radio Timişoara, înregistrând primele şase piese, preluate de Electrecord pe discul intitulat Interpreţi din Banat.
După Revoluție, a plecat în turneu în America și Canada, hotărând să rămână în Statele Unite. În 1992 a înființat „Clubul Artelor Balada” din New York, pe care l-a condus până în 2001. În paralel, a fost corespondentă a ziarului „Meridianul Românesc” din Statele Unite, iar din anul 2006 lucrează și la ziarul „Ziua USA” din New York.
S-a implicat în acțiuni umanitare, în țară și în America, prin concerte ale căror încasări au fost donate copiilor orfani sau celor bolnavi de leucemie, şi a susţinut nenumărate concerte în beneficiul comunității româno-americane pentru conservarea sau construirea lăcașurilor de cult ortodox pe teritoriul Americii.
Sonia BERGER