Ministrul Lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ştefan, a avut recent o ședință de lucru cu secretarii de stat, secretarul general, secretarii generali adjuncți, directorii responsabili de programe din minister, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe și directorul general al Companiei Naţionale de Investiţii, pentru stabilirea obiectivelor și verificarea stadiului programelor de investiții, precum și pentru pregătirea implementării Planului Național de Investiții și Relansare Economică. La această şedinţă a participat, în calitate de proaspăt subsecretar de stat, şi Andrei Ungur, preşedintele PNL Caransebeş.
Într-un comunicat primit la redacţie, se precizează că, în ceea ce priveşte măsurile din aria de competență a ministerului, se numără şi granturile de sprijin pentru companii, respectiv programe de finanțare nerambursabilă pentru creșterea competitivității IMM-urilor. Ion Ştefan a ţinut să precizeze că, la preluarea mandatului, alocarea pe Axa 2 destinată IMM-urilor, din POR, a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro, și, prin supracontractarea aprobată, practic, aceasta se dublează.
Referitor la infrastructura de Sănătate, în documentul aprobat de Guvern se precizează că este vorba despre construirea primelor trei spitale regionale în perioada 2021-2027, cu o valoare totală de 1,64 miliarde de euro, mai exact Spitalul Regional de Urgență Cluj, Spitalul Regional de Urgență Iași şi Spitalul Regional de Urgență Craiova. În plus, mai sunt şi programe de investiții locale în sistemul sanitar pentru perioada 2021-2027, prin construirea/modernizarea/reabilitarea a 1.450 de centre medicale în mediul rural, 25 de spitale județene şi 110 spitale orășenești.
În ceea ce priveşte infrastructura pentru Educaţie, e vorba, printre altele, despre construirea a 40 de campusuri școlare care să includă școală, liceu, internat, teren de sport, ateliere, laboratoare, cantină, cu o valoare totală de aproximativ două miliarde de lei, precum şi construirea a 30 de cămine studențești care totalizează 10.244 de locuri de cazare, pentru 30 de instituții de învățământ superior de stat din 13 centre universitare. Valoarea totală a investițiilor se ridică la 1,248 miliarde de lei.
În dezvoltarea locală, se vor face investiţii în extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare pentru perioada 2021-2027, pentru finanțarea a 750 de proiecte, dintre care 600 în mediul rural și 150 în mediul urban, precum şi alte investiții pentru 500 de microstații de tratare, fose septice și sisteme alimentare cu apă. De asemenea, se vor extinde rețelele de distribuție a gazelor naturale, Guvernul alocând un miliard de euro în cadrul multianual 2021-2027 pentru extinderea și înființarea de noi rețele inteligente de gaze naturale în scopul racordării a 70% dintre locuințele din România. Totodată, în perioada 2021-2027, Guvernul își propune să reabiliteze și să modernizeze cca. 20.000 km de drumuri locale şi 7.000 km de drumuri județene.
Executivul mai are în plan reabilitarea termică a 45.000 de clădiri, consolidarea la nivel național a 300 de imobile cu risc seismic ridicat, modernizarea infrastructurii de termoficare în 15 unități administrativ-teritoriale, locuințe pentru specialiști în sănătate, învățământ și alte categorii socio-profesionale, şi 10.000 de unități locative pentru specialiști și 5.000 de unități locative pentru tineri, destinate închirierii.
În ceea ce priveşte sportul de performanţă, se intenţionează construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000-30.000 locuri, construirea a opt bazine olimpice și cinci patinoare artificiale pentru competiții, precum şi construirea a cinci săli polivalente, cu o capacitate cuprinsă între 5.000-16.000 locuri. La capitolul sport de masă, Guvernul îşi propune construirea a 250 de săli de sport școlare, 45 de bazine didactice, 400 de baze sportive şi 10 centre sportive pentru sporturi olimpice, care să cuprindă săli de antrenament, școală, internat, cantină, școală de antrenori şi centru medical, se mai arată în comunicat.
Bogdan NAUM
Pingback: Caransebeşeanul Andrei Ungur, la prima şedinţă la minister | Caransebeș