Caransebeșenii au primit Lumina în cămara sufletului lor


luminaAproximativ 2000 de caransebeșeni au ținut să fie perezenți în Noaptea de Înviere în Piața din fața Catedralei Episcopale cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, pentru a lua Lumina pe care, mai apoi, au dus-o, în suflete și în palme, la casele lor.paste

Lumina Sfântă a sosit pe calea aerului de la Ierusalim la București, apoi, din Capitală, la Timișoara, de unde o delegație formată din preoți și primarul Caransebeșului, Marcel Vela, a adus-o înainte de miezul nopții la Catedrala Episcopală. Credincioșii au primit Lumina și au ascultat cuvântul PS Lucian, Episcopul Caransebeșului. Sfintele Paști sunt icoana vieții veșnice. Chemarea «Veniți de primiți Lumină!» nu este altceva decât chemarea adresată credincioșilor, de a trece de la întunericul morții la Lumina vieții veșnice. Iubiți frați și surori, să ne ridicăm și noi din moartea păcatului, din amorțeala nepăsării și din somnul cel greu al indiferenței și indolenței, să primim cu multă credință și iubire Lumina lui Hristos în cămara sufletului nostru”, le-a spus Episcopul Lucian credincioșilor care au umplut zona centrală a municipiului. 

Oamenii au asistat apoi la slujbă, după care au luat „Paștile”, pâinea sfințită, stropită cu vin și aghiazmă, și s-au îndreptat spre case, umplând Caransebeșul de lumină, de liniște și pace.

Sfânta Liturghie a Praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi de Paşti, de către Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat autorități centrale, județene și locale, precum și numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul lăcaşului de cult, condus de părintele Gheorghe Tistu.

La orele serii, PS Lucian a oficiat Slujba Vecerniei, sau „A Doua Înviere”, în Catedrala Episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, a fost citită Pericopa evanghelică în mai multe limbi.

Bogdan NAUM