Recent, la Primăria municipiului a avut loc o dezbatere publică a cărei temă a fost ,,Reconfigurarea traficului rutier şi adaptarea acestuia la nevoile actuale ale populaţiei municipiului Caransebeş”. La reuniune au luat parte reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Poliţiei Rutiere, ai Pompierilor, ai Clubului Montan, ai unor ONG-uri, dar şi ai unor asociaţii de proprietari din oraş. Conform rezultatelor unei anchete sociologice realizate luna aceasta, jumătate dintre caransebeşenii intervievaţi consideră drept satisfăcătoare starea traficului în municipiu, iar cea mai mare parte susţin ideea amenajării pistelor pentru biciclişti. În ceea ce priveşte neajunsurile, 72 la sută dintre repondenţi sunt de părere că problema cea mai mare o constituie numărul redus de parcări. (C. Senco)
Sala de şedinţe a Primăriei a găzduit joi, 21 iulie, dezbaterea publică cu tema „Reconfigurarea traficului rutier şi adaptarea acestuia la nevoile actuale ale populaţiei municipiului Caransebeş”. La întâlnirea consultativă au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Poliţiei Rutiere, ai Detaşamentului de Pompieri, ai Clubului Montan, ai altor ONG-uri şi ai asociaţiilor de proprietari din municipiu. Cristina Velicu, expert în politici publice în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a prezentat rezultatele unei anchete sociologice realizate în perioada 8-10 iulie, privind fluidizarea traficului în municipiul de pe Timiş şi Sebeş. La sondaj au participat 199 de persoane de 18 ani şi peste, rezidente în Caransebeş. Jumătate dintre aceştia consideră starea traficului în oraşul în care locuiesc drept satisfăcătoare şi majoritatea susţin necesitatea amena
jării pistelor pentru biciclişti. În ceea ce priveşte neajunsurile, 72 la sută dintre repondenţi consideră că cea mai mare problemă o constituie numărul redus de parcări, urmat de traficul de tranzit (67 de procente), infrastructura deficitară (59 la sută), semaforizarea deficitară (26 la sută). De asemenea, 51 procente dintre cei intervievaţi consideră că este utilă implicarea cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor. La întrebarea „Care ar fi principalele sugestii în legătură cu o eventuală măsură de fluidizare a traficului”, 42 la sută dintre repondenţi susţin că infrastructura ar rezolva problema, alţi 23 la sută cred că centura de ocolire ar fi soluţia, 22 de procente aşteaptă implicarea poliţiştilor rutieri, 19 la sută cred că semafoarele funcţionale ar fi deosebit de utile, iar 13 procente dintre ei cred că soluţia ar fi amenajarea de parcări.
Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, se va finaliza până la sfârşitul acestui an. Pe baza acestui proiect, municipalitatea poate atrage fonduri europene pentru punerea în practică a măsurilor necesare pentru fluidizarea traficului în municipiu.
Carmen SENCO