Timp de patru zile, de joi până duminică, la Caransebeş s-a desfăşurat cea de a VIII-a ediţie a ,,Serbărilor Cetăţii”, manifestare ce a creat posibilitatea unor premiere atât pentru municipiu, cât şi pentru Banat. Una dintre acestea a reprezentat-o concertul de muzică clasică susţinut de Filarmonica de Stat din Arad, în aer liber, pe esplanada Catedralei din Centrul civic. Un alt moment însemnat l-a constituit Salonul Internaţional de Grafică Satirică şi Caricatură, coordonat de maestrul Ştefan Popa Popa’s. În rest, caransebeşenii prezenţi la Serbări s-au putut delecta cu muzică de toate gusturile, spectacole, scene din viaţa şi războaiele purtate de daci şi romani, dar şi între cavalerii medievali, ori jonglerii cu foc. (C. Senco)
Muzică de toate genurile, spectacole, scene din viaţa şi războaiele purtate de daci şi romani, dar şi între cavalerii medievali, domniţe, jonglerii, grătare, mici, bere, distracţie şi multă voie-bună, au constituit ingredientele celei de-a VIII-a ediţii a ,,Serbărilor Cetăţii”, de la Caransebeş. Manifestarea, organizată de Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru”, a creat posibilitatea prezentării unor premiere pentru oraş, dar şi pentru Banat. Una dintre acestea a reprezentat-o regalul de muzică clasică susţinut joi, 15 septembrie, în prima zi a manifestării, de Filarmonica de Stat din Arad, dirijată de Cristian George Neagu. Concertul, desfăşurat în Piaţa ,,Elie Miron Cristea”, a fost primul de acest gen prezentat de pe esplanada unei catedrale şi cel dintâi susţinut în aer liber, nu numai la Caransebeş, ci şi în întreg Banatul. Cu acest prilej, au fost interpretate, în prezenţa unui public extrem de numeros, arii compuse de J.S. Bach, G. Bizet, J. Brahms, W.A. Mozart, C. Porumbescu, F. Erkel, P. I. Ceaikovski, Franz von Suppe, A. Dvorak, B. Bartok şi J. Strauss.
Vineri, 16 septembrie, la Galeria de Artă „Corneliu Baba” s-a desfăşurat cea de-a II-a ediţie a Salonului Internaţional de Grafică Satirică şi Caricatură, coordonat de maestrul Ştefan Popa Popa`s, ocazie cu care a fost vernisată şi o expoziţie de caricatură şi a avut loc premierea Concursului Internaţional de Caricatură. De un succes deosebit la publicul de toate vârstele s-a bucurat caricaturizarea la minut a participanţilor. Cu acelaşi prilej, Ştefan Popa Popa`s, singurul român căruia i-a fost decernată Distincţia Papală ,,Palme d`Oro”, a declarat că a decis să deschidă la Caransebeş, oraşul său natal, singurul muzeu care să-i poarte numele. „Am încercat în Franţa, dar am constatat că spaţiul care mi-a fost alocat era impropriu păstrării pentru timp îndelungat a lucrărilor, care au nevoie de condiţii speciale de umiditate şi temperatură. Sunt convins că, la Caransebeş, lucrurile vor sta cu totul altfel. Din câte am vorbit cu domnul primar, muzeul va fi amenajat în sediul actual al Procuraturii, care şi-a amenajat un alt spaţiu, şi mă bucur că s-a găsit atât de repede o locaţie potrivită”, a mai spus Popa Popa`s. La întâlnirea cu cel mai rapid caricaturist din lume a participat şi Ambasadorul Belgiei în România, care s-a arătat extrem de încântat de caricatura făcută lui de unul dintre membrii Academiei Popa Popa`s. Seara s-a încheiat cu un program de animaţie şi recital cu cimpoierii Bordo Sarcany (Ungaria).
Sâmbătă seară, trupa Holograf a susţinut pentru prima oară un concert la Caransebeş. Timp de aproape două ore, Dan Bitman şi colegii lui au interpretat, împreună cu miile de spectatori prezenţi, cele mai cunoscute piese ale trupei. Duminică-seară, organizatorii au pregătit un alt concert care a electrizat publicul, susţinut, de această dată, de trupa Voltaj. Mii de oameni, de toate vârstele, au cântat şi au dansat, ba câţiva dintre ei au şi cântat la microfonul lui Călin Goia, care a coborât de pe scenă, pentru a da posibilitatea tineretului caransebeşean să se afirme.
În fiecare dintre zilele festivalului, pe străzile oraşului, Asociaţia Culturală „Terra Dacica Aeterna” din Cluj-Napoca a pus în scenă elemente din viaţa civilă a dacilor şi romanilor, dar şi scene de luptă dintre cele două civilizaţii. De asemenea, caransebeşenii şi toţi cei care au venit aici din mai multe localităţi au avut parte de animaţie stradală, dansuri medievale şi lupte de cavaleri, cu trupe din Bistriţa, Târgu Mureş şi Mediaş, teatru medieval cu piesa „Infidelitate conjugală sau farsele amorului” cu Anonimii (Tg. Mureş), animaţie cu foc – Paladinii de Terra Medies (Mediaş), dansuri medievale şi animaţie cu foc, cu grupurile Nosa şi Garda Bistriţei.
Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului „Serbările Cetăţii”, ultima desfăşurată în acestă zonă a oraşului, s-a încheiat cu un foc de artificii.
Carmen SENCO