Consiliul Local, Societatea „Transal Urbis” şi Societatea „Megalit” au încheiat recent un contract de asociere în participaţiune privind colectarea, preluarea, incinerarea, prelucrarea şi valorificarea superioară a deşeurilor în sistem industrial. Proiectul „Eco uno” va deveni operaţional la Caransebeş la jumătatea acestei luni. Ceea ce este important, a spus primarul municipiului, Marcel Vela, e că locuitorii nu vor plăti nimic în plus pentru colectarea, depozitarea, compactarea şi disocierea gunoiului menajer. Noua tehnologie va rezolva problemele create de gunoiul menajer nu numai pentru cetăţenii Caransebeşului, ci şi pentru cei din întreaga zonă cuprinsă între Valea Bistrei şi Băile Herculane. (C. Senco)
Proiectul „Eco uno”, ce prevede colectarea, preluarea, incinerarea, prelucrarea şi valorificarea superioară a deşeurilor în sistem industrial, va deveni operaţional la Caransebeş, la jumătatea lunii august, ca urmare a asocierii în participaţiune, încheiată între Societatea „Megalit”, Consiliul Local şi Societatea „Transal Urbis”. Potrivit lui Crisitan Dobre, directorul Societăţii „Megalit România”, tehnologia de reciclare a deşeurilor prin procedeul de termoliză la temperaturi joase conduce la eliminarea unei cantităţi mici de noxe în atmosferă. „Procedeul de disociere moleculară va putea fi implementat după o săptămână de probă şi, după o vizită a partenerilor noştri din Austria, care vor aduce aici şi celelalte utilaje, respectiv măcinătorul şi banda inteligentă de sortare a deşeurilor”, a mai spus Cristian Dobre.
La rândul lui, Fabio Ganedani, responsabil de proiect „Megalit”, distribuitor în România al utilajului „Eco uno”, susţine că proiectul va rezolva toate problemele create de gunoiul menajer. „Am ales Primăria Caransebeş pentru implementarea primului proiect în România pentru că aici am găsit toate oportunităţile şi deschiderea. Suntem mulţumiţi de ospitalitatea şi disponibilitatea dovedite de autorităţi. Mulţumim domnului primar şi celorlalţi factori implicaţi în acest proiect”, a mai adăugat Fabio Ganedani.
Tehnologia modernă va rezolva problemele create de gunoiul menajer nu numai pentru locuitorii Caransebeşului, ci şi pentru cei din întreaga zonă cuprinsă între Valea Bistrei şi Băile Herculane, cu atât mai mult acum, odată cu închiderea haldinei de la Oţelu Roşu. „Este costisitor pentru cetăţeni să suporte cheltuielile cu transportul deşeurilor până la haldina de la Lupac. În această perioadă de criză, administraţiile locale trebuie să fie cât mai riguroase cu costurile pe care le suportă populaţia. Săptămâna viitoare vom face primele probe şi vom vedea pe viu ce rezultă în urma acestor arderi, care produc din gunoaie un fel de cărbune cu o putere calorică foarte mare, cărbune care poate fi folosit în toate domeniile energetice. Pentru producerea acestuia, noi, ca şi primărie, nu numai că nu vom plăti taxe, dar vom şi încasa venituri. Conform asocierii noastre, în urma arderilor se vor produce venituri din care asociatul nostru îşi va amortiza cheltuielile cu investiţia şi mentenanţa utilajului, iar nouă ne va reveni o parte din cifra lunară de afaceri, iar bugetul local, în loc să cheltuiască bani, îi va încasa lunar. Mai mult, cetăţenii nu vor plăti nimic mai mult pentru colectarea, depozitarea, compactarea şi disocierea gunoiului menajer. Dimpotrivă, gunoiul va aduce un venit sigur şi permanent la bugetul local al municipiului. Sper ca acest experiment să fie de bun augur şi să dovedim că şi în acest domeniu am trecut la fapte”, a spus Marcel Vela, primarul municipiului.
Pentru început, investiţia se dezvoltă pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, în zona TMD, pe care s-a amenajat o staţie modernă de incinerare a deşeurilor, existând, în acelaşi timp, posibilitatea extinderii investiţiei pe o suprafaţă de până la 20.000 mp. Conform negocierilor, pe toată durata de funcţionare a incineratorului, 3 la sută din cifra de afaceri va reveni Societăţii „Transal Urbis” şi alte două procente vor fi vărsate la bugetul local.
Carmen SENCO