Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a găzduit vineri, 7 aprilie, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, acţiune organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin. Municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului a fost ales, împreună cu Băile Herculane, pentru desfăşurarea acestui eveniment deoarece la Reşiţa – oraşul în care, tradiţional, se ţine această bursă – nu s-au înregistrat oferte din partea agenţilor economici şi, prin urmare, aici nu există locuri de muncă vacante.
La Caransebeş, cei 12 agenţi din municipiu, Oţelu Roşu, Buchin şi chiar din Bucureşti au oferit localnicilor, dar şi celor care au venit din comunele învecinate oraşului, un număr de 95 de locuri de muncă, în meseriile electrician şi lăcătuş de întreţinere şi reparaţii, sudor, vopsitor, strungar, zidar, fierar-betonist, izolator termic, tâmplar, dulgher, electromecanic, operator mase plastice, fochist, lucrător comercial, referent comercial, precum şi muncitor necalificat în obiectul de activitate specific fiecărei firme.
„Această bursă a locurilor de muncă – o măsură activă de combatere a şomajului – a fost organizată la Caransebeş ca urmare a cererilor venite de la 12 angajatori, care au ofertat un număr de 95 de locuri de muncă vacante. Toate acestea sunt însă pentru cei cu studii medii, din păcate aici nu a existat niciun loc de muncă pentru persoane cu studii superioare. E pentru prima oară când această acţiune nu se desfăşoară la Reşiţa, din cauza lipsei locurilor de muncă. Ne confruntăm, de la începutul anului, cu o scădere drastică a locurilor de muncă, de altfel şi şomajul a scăzut foarte mult, avem o rată de 2,2 în Caraş-Severin, 2.361 de şomeri mai sunt înregistraţi în tot judeţul, la Caransebeş fiind 432, 171 dintre aceştia fiind femei”, a spus Liliana Linţa, director executiv-adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin.
În urma discuţiilor purtate de reprezentanţii angajatorilor şi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, din cele peste 100 de persoane doar 80 completând chestionarele aferente, s-au dat două repartiţii – una pentru muncitor electromecanic şi una pentru muncitor necalificat, iar 16 persoane au fost selectate pentru a fi intervievate ulterior.
Un moment aparte în cadrul aceluiaşi eveniment l-a constituit expoziţia organizată de Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, cu titlul „Meserii şi meseriaşi bănăţeni, la răscrucea secolelor XIX-XX”, o colaborare între această instituţie şi AJOFM Caraş-Severin gândită de mai mulţi ani, dar concretizată abia acum. „Încercăm să atragem atenţia publicului prezent aici – angajatori şi oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă – asupra meseriilor care au dat o notă zonei noastre, Banatului, în urmă cu 100 sau chiar 200 de ani. Este vorba despre meserii dispărute, în expoziţie fiind incluse documente de la secţiunea de firme sociale şi individuale ale Tribunalelor din Oraviţa şi Caransebeş, care avea competenţă până la Orşova, şi sunt meserii ca aurari, cârnăţari, împungători, argăsitori, pantofari, dar şi altele, care în ziua de azi nu mai există. Documentele pe care le-am expus cuprind, unele fotografii, altele informaţii sau cereri, şi sunt relevante în acest sens”, a spus Laurenţiu-Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale.
Expoziţia cuprinde 50 de documente – permise, brevete, cărţi de meşteri etc., aşezate pe şase panouri, pe care cei prezenţi vineri la muzeul caransebeşean le-au putut studia în timpul Bursei locurilor de muncă.
Sonia BERGER