O delegaţie germană, condusă de Susanne Kastner – Vicepreşedinte al Bundestag-ului German, Preşedinte al Grupului Parlamentar Germano-Român din Berlin, şi Excelenţa Sa Klaus Christian Olasz, Consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, a vizitat marţi, 5 iunie, Caransebeşul. Prezenţa lor în municipiul de pe Timiş şi Sebeş a fost prilejuită de deschiderea oficială a cursurilor de formare profesională în meseria de bucătar, organizate de Centrul Kolping. Înaltul demnitar german nu se află pentru prima oară la Caransebeş, ea fiind prezentă aici şi în 2008, atunci când imobilul care adăposteşte Centrul Kolping era abia în construcţie. De această dată, Susanne Kastner a ţinut să aprecieze calitatea lucrărilor, rapiditatea cu care aceste s-au desfăşurat, dar şi activitatea depusă aici. Impresionată de ce a găsit la Caransebeş, Susanne Kastner a precizat că, în calitatea sa de parlamentar european, va promova aceste locuri. „Vin anual în România cu câte un grup din Germania. Aş dori să le arăt nu numai ţara, dar şi oamenii, şi, de fiecare dată, la întoarcere, spun că şi ţara şi oamenii sunt fermecători. România, din păcate, este încă parţial cunoscută, dar face eforturi mari, ca şi aici, la Caransebeş, în domeniul turismului. Trăim în Europa, de aceea europenii trebuie să se cunoască şi prin turism. Acesta este şi motivul pentru care am venit la Caransebeş. Am găsit deosebită iniţiativa Organizaţiei Kolping la vizita anterioară, iar acum pot spune că proiectul a reuşit. Ştiu că pentru a se ajunge aici a fost nevoie de multe ore de muncă voluntară, ceea ce Statul n-ar putea răsplăti niciodată. Nu pot decât să felicit oraşul Caransebeş, administraţia de aici şi Organizaţia Kolping”, a mai spus Susanne Kastner. Domnia-sa a mai afirmat că Budestag-ul German priveşte cu uimire mişcările de pe scena politică din România, dar şi că, acum, cu toţii speră ca ţara noastră să intre într-o perioadă de stabilitate şi continuitate politică.
Alături de reprezentanţii Kolping Caransebeş, la eveniment a luat parte şi directorul Kolping România, Eduard Dobre, care a mulţumit administrativului local pentru facilităţile acordate prin sprijinirea demarărării proiectului, dar şi prin acordarea de teren în vecinătatea complexului pentru realizarea unui alt proiect agricol, destinat ajutorării persoanelor cu handicap. „Ne confruntăm cu o serie de probleme create de firmele care obţin fonduri europene şi organizează gratuit astfel de cursuri pentru orice categorie de persoane. Am accesat şi noi astfel de proiecte, dar propunerile noastre s-au împotmolit, de luni de zile, undeva, la Ministerul Muncii. Sperăm, însă, ca acestea să-şi găsească de-acum rezolvare”, a mai declarat Eduard Dobre.
De asemenea, oaspeţii au primit din partea municipalităţii asigurări referitoare la continuarea implicării autorităţilor locale în demararea şi derularea proiectelor iniţiate de Organizaţia Kolping Caransebeş, dar şi pentru promovarea potenţialului turistic al zonei. „Vă garantăm că vom colabora şi în continuare şi că Organizaţia Kolping se va bucura în continuare de sprijinul nostru necondiţionat”, a spus viceprimarul Ilie Iova, prezent la întâlnire.
Şi pentru tinerii cursanţi care se pregătesc pentru meseria de bucătar a fost o zi specială. Pentru prima oară, produsul muncii lor a fost testat de oaspeţi de vază, iar rezultatul a fost unul pozitiv.
În cursul vizitei în municipiul Caransebeş, delegaţia germană a poposit şi la Liceul Pedagogic, unde a asistat la festivitatea de înmânare a Atestatelor de limbă germană pentru elevii din clasa a XII-a, Secţia cu predare în limba maternă. „Resursele principale pe care le avem în Europa sunt copiii noştri, tinerii noştri, care au nevoie de o formare profesională bună şi mă bucur să pot vizita o unitate de învăţământ cu predare în limba germană”, a mai adăugat vicepreşedintele Budestag-ului.
De la Caransebeş, delegaţia germană a plecat în zona Târgu Jiu, unde a vizitat Parcul de sculptură „Constantin Brâncuşi” şi localitatea Horezu, renumită pentru ceramica recent inclusă în Patrimoniul UNESCO.
Carmen SENCO