Caransebeșul – impact… la plural cu muzica bună


Clubul IMPACT VOX, de la Colegiul Național „C. D. Loga” din Caransebeș, a organizat joi, 28 ianuarie, la Casa Municipală de Cultură „George Suru”, concertul de muzică instrumentală „La Plural”. Biletul de intrare la manifestarea susținută de elevi de la Colegiile Naționale „Traian Doda” şi „C.D. Loga”, dar şi de colegii lor de la Liceul de Artă din Reșița, a costat 5 lei, iar banii vor fi folosiți pentru amenajarea unui Centru de Tineret într-un spațiu oferit de Primăria municipiului Caransebeş. Demersul face parte din proiectul „La Plural”, derulat de Clubul IMPACT VOX, în programul „IMPACT – model de educație pentru cetățenie activă și implicare comunitară în rândul copiilor și tinerilor”, al Fundației Noi Orizonturi (FNO).

Ne-am mobilizat astăzi pentru a strânge fonduri în vederea amenajării Centrului de Tineret. Am invitat la eveniment elevi de la liceele din oraş, şi ca invitaţi speciali, pe cei de la Reşiţa. Artiştii au cântat la pian, chitară, tobe, vioară şi instrumente de suflat. Tinerii s-au arătat foarte interesaţi de această manifestare şi s-au prezentat în număr mare la spectacol”, a menţionat managerul de proiect, Adriana Pădure.În octombrie 2015, când au fost provocați să participe la o nouă competiție de proiecte lansată de FNO, „impacții” de la VOX au identificat nevoia amenajării unui Centru de Tineret în orașul lor. „În Strategia de Dezvoltare a municipiului Caransebeș 2015-2020, afișată pe site-ul Primăriei, conform unui chestionar completat de membri ai comunității locale în vara anului 2015, s-a constatat lipsa de spații în care tinerii să desfășoare activități culturale și educative, precum și numărul foarte mic de proiecte pentru tineret. Până în prezent nu au existat cereri explicite pentru alocarea unui spațiu destinat activităților de tineret din întreg orașul, fiecare școală desfășurându-și acţiunile în propria unitate. Din această cauză, tinerii din oraș nu se cunosc, nu interacționează decât virtual, sunt solitari, deși au interese și preocupări cultural-artistice comune”, au arătat ei în formularul cu care IMPACT VOX a aplicat la competiția de proiecte a FNO, unde au obținut un sprijin de 650 de lei.

Tinerii nu s-au limitat, însă, la informațiile din Strategia de Dezvoltare a municipiului Caransebeș, ci au derulat propriul proces de consultare – au împărțit 300 de chestionare în cinci licee din oraș, iar concluzia rezultată din prelucrarea răspunsurilor a fost clară: tinerii își doresc să se întâlnească într-un spațiu unic și personalizat în care să-și împărtășească pasiunile sau să participe la diferite activități culturale, educative, distractive. După ce au adunat aproape 400 de semnături de susținere, „impacții” au cerut o audiență la primarul Marcel Vela și șansa de a-și prezenta propunerea în Consiliul Local. Ambele solicitări au primit răspuns pozitiv – primarul a fost foarte deschis, iar consilierii locali le-au aprobat fără probleme, în ședința extraordinară din luna noiembrie a anului trecut, cererea de a primi un spațiu destinat înființării unui Centru de Tineret.

Pentru a aduna fondurile necesare amenajării și dotării cu mobilier a spațiului, „impacții” au organizat înainte de vacanța de iarnă două acțiuni de adunare de fonduri –„De vorbă cu Moș Crăciun” și „Selfie Mania”, în urma cărora s-au adunat 600 de lei. Însă pentru că lucrările necesită mult mai mulți bani, tinerii se bazează și pe fondurile care s-au strâns în urma spectacolului „La Plural”. „Oricum, Primăria s-a angajat să ne ajute cu reamenajarea, așa că noi ar urma să investim banii în dotarea cu mobilier”, a declarat liderul Clubului IMPACT VOX, Alexandra Nicolau.

Clubul IMPACT VOX a fost înființat la Colegiul Național „C.D. Loga” în noiembrie 2014, fiind primul asemenea club deschis în Caransebeș. Coordonat de profesorii Daniela Fara, Mihaela Pral și Alexandra Jurca-Nicolau, Clubul IMPACT VOX a făcut până acum încă două proiecte.

Zâmbete mari pe fețe mici”. În urma unei vizite la Secția de pediatrie a Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș, „impacții” și-au dat seama că cei internați acolo se simt izolați de familie, colegi, prieteni, ceea ce duce la un disconfort afectiv care îngreunează vindecarea lor. Această stare este cauzată atât de boală, cât și de lipsa unor activități care să le distragă atenția, așa că și-au propus să-i ajute prin organizarea unor ateliere educative și a unor activități distractive timp de mai multe săptămâni. În plus, ei au organizat o campanie de strângere de jucării și dulciuri pe care le-au dus la spital.

Fii activ, fii sportiv!” s-a adresat tuturor elevilor din școală. Membrii clubului au realizat o întâlnire cu medicul școlii și cu cinci sportivi cunoscuți din zonă, pentru a-i orienta pe elevi spre mișcare și sport pentru o viață sănătoasă. Apoi au organizat concursuri sportive distractive – alergat cu sacul, diferite ștafete etc. –, cinci flash-moburi, atât în școală, cât și în oraș, la care au participat mai mulți elevi ai școlii, au înființat un club de dans în școală pentru membrii IMPACT și nu numai. Pe toată durata proiectului, clubul și-a promovat foarte bine activitățile, având numeroase apariții în presa scrisă, online, radio și tv.

Mădălina DOMAN

Foto: Raluca SEMENESCU

Anitta PELIN