Unul dintre cele mai importante proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Caransebeş desfăşurată marţi, 31 iulie, a vizat angajarea uneia dintre cele mai importante case de avocatură din ţară, în vederea promovării acţiunii şi reprezentării intereselor municipiului Caransebeş în litigiul privind limitele administrativ-teritoriale cu comuna Buchin. Clarificarea acestor graniţe între cele două entităţi a devenit posibilă odată cu aprobarea, în iulie a.c., a unui act normativ care prevede că nu mai rămâne la latitudinea Guvernului şi Parlamentului, care puteau, prin legi, hotărâri şi ordonanţe, să stabilească limita unui teritoriu.
Miza e una deosebit de importantă, având în vedere că, în timp ce Caransebeşul asigură toate utilităţile necesare (apă, energie electrică, canalizare, gaz metan), impozitele achitate de firmele care îşi desfăşoară activitatea pe terenurile disputate – Benning, Massiv, AWS, cu mii de angajaţi – sunt vărsate la bugetul comunei Buchin.
Extrasele de Carte Funciară existente evocă proprietatea municipiului până în dreptul actualului sens giratoriu dintre cele două localităţi, mult peste grăniţuirea şi limita comunei Buchin, stabilită în mod artificial în urmă cu mai mulţi ani, ţinându-se atunci cont de perimetrul fostului CAP din comună. Potrivit lui Marcel Vela, primarul Caransebeşului, comuna Buchin doar încasează impozitele locale pe terenuri şi clădiri şi cele pe venit şi pe salarii. „În consecinţă, vom demara această acţiune de a recupera în instanţă teritoriile ce au aparţinut Caransebeşului. Apărăm astfel bugetul local, dar şi adevărul istoric. Vom recupera aceste terenuri, care sunt recunoscute ca aparţinâd municipiului. Este momentul să clarificăm acest diferend în instanţă, care va stabili în mod clar, fără echivoc, cine este proprietar al unor terenuri din România”, a mai adăugat Vela.
Tiana MESNER